Tuesday, December 25, 2007

Töltött káposzta

Gyerekkorom óta nem múlt el úgy karácsony, hogy ne készült volna töltött káposzta. Szent este mindig ez a vacsora, előtte pedig sült hal. Mind a mai napig anyukám főzi, de idén megkértem, hogy csináljuk együtt, mert meg akartam tanulni. A mai napig titokban mindig én kapom az első káposztát, hogy megkóstoljam elkészült-e. Nincs is szebb attól, mint amikor a fát díszitjük, és már az egész házban érezni a frissen sült beigli és kalács illatát és a még rotyogó töltött káposztáét.



Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús
1 csapott csészet rizs
2 közepes hagyma
0,5 dl olaj
1 tojás
só, bors
pirospaprika
savanyú káposzta
füstölt kolbász
füstölt tarja és sonka


A darált sertéshúshoz hozzáadjuk a nyers rizst, a fűszereket, az üvegesre pirított hagymát, olajat, tojást és jól összedolgozzuk.A káposztaleveleket feldaraboljuk, kiáztatjuk és megtöltjük. A fazék aljára apró káposztát teszünk, majd egy réteg töltött káposztát, felszeletelt füstölt sonkát, tarját és kolbászt.Majd a tetejére egy evőkanál cukrot teszünk, felöntjük vízzel és a tetejére egy tányért rakunk. Forrástól számítva 2 órán keresztül lassú tűzön főzzük.

Saturday, December 22, 2007

Zserbó

Nálunk a zserbó is a karácsonyi sütemények közé tartozik, valószínűleg a rengeteg dió miatt. A receptet anyukámtól kértem ismét, hiszen az ő zserbója a kedvencem.


Hozzávalók:
530 g liszt
1 tojás + 1 tojássárgája
75 g cukor
250 g vaj
50 g zsír
1 dl tej
10,5 g élesztő
csipet só
csipet sütőpor
töltelékhez:
lekvár
1 kg dió
300 g cukor

Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot a tojást, a sót és a sütőport, majd jól összedolgozzuk. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és a sütőlemez méretére nyújtjuk és megkenjük lekvárral és meghintjük a dió és cukor harmadrészével. Így folytatjuk míg elfogynak a lapok. A tetejét megszúrkáljuk és egy órát kelesztjük. Előmelegített sütőben világosra sütjük. Ha kihűlt a tetejére csokoládét olvasztunk.

Friday, December 21, 2007

Beigli

Egyetlen karácsony sem múlhat el beigli nélkül! Hiába sül mindig tengernyi aprósütemény, mindig a beigli fogy el a leghamarabb, abból is a mákos, a dióst édesapámmal csak úgy mond akkor esszük meg "ha már nincs más". Ez annyit jelent, hogy a mákos pite is elfogyott. Édesanyám viszont a dióst sokkal jobban szereti, ő szinte csakis abból eszik, de persze a mákosat is megkóstolja, amolyan minőségellenőrzés gyanánt. Szenteste a kötelező töltött káposzta után mindig lecsúszik legalább két szelet mákos beigli. Idén megkértem édesanyám, hogy bizony tanítson meg engem is bejglit sütni.


Hozzávalók:
500 g liszt
250 g vaj
2 tojás
50 g cukor
20 g élesztő
1 dl tej

a töltelékhez:
300 g mák
200 g cukor
50 g búzadara
3 dl tej
8 g vaníliacukor
citromhéj
300 g dió
200 g cukor
16 g vaníliacukor
citromhéj
100 g vaj
1 dl tejföl


Az élesztőt a langyos tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a felvert tojásokat, az élesztős tejet és a cukrot majd összedolgozzuk. Két órán át pihentetjük, aztán 4 cipót formálunk belőle.


A máktölteléket úgy készítjük, hogy a a tejet felforraljuk, hozzáöntjük a búzadarával és cukorral elkevert darált mákot, összefőzzük és hagyjuk
kihűlni, majd belekeverjük a citromhéját. A diótöltelékhez a darált diót összekeverjük a cukorral, citrommal és vaníliával. A kinyújtott tésztára terítjük és meglocsoljuk a olvasztott tejfölös vajjal. Feltekerjük, megkenjük felvert tojással és az oldalát megszúrkáljuk.180°C-on (légkeverés) 35 percig sütjük.

Thursday, December 20, 2007

Mákos pite

Számomra ez a világ legeslegfinomabb mákos süteménye. Imádom a mákot, de ez nem volt mindig így. Hála az ovódának és a sós mákos tésztának, amit biztosan soha de soha nem fogok elfelejteni. Miatta évekig nem mertem se a mákos beiglit se ezt a pitét megkóstolni, és mondhatnom nagyon sokat veszítettem! Most viszont bepótolok minden lemaradást! A karácsony nem is igazi karácsony enélkül a sütemény nélkül.


Hozzávalók:
400 g liszt
200 g vaj
1/2 csomag sütőpor
néhány evőkanál tej
50 g cukor
a töltelékhez:
500 g mák
400 g cukor
6 dl tej
100 g búzadara
lekvár
citromhéj
4 tojásfehérje

A hozzávalókat összegyúrjuk és két lapba kinyújtjuk. Az egyiket tepsibe tesszük, majd megkenjük baracklekvárral. A tejet felforraljuk a cukorral, a mákot a búzadarával belefőzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a citromhéjat és a felvert tojásfehérjét.Az alsó lapra kenjük a tölteléket és betakarjuk a felsővel.180°C-on (légkeverés) 35-40 percig sütjük.


Wednesday, December 19, 2007

Karácsonyi csokoládés süti

Egy újabb sütemény recepet anyukámtól, amiben a csokoládé krém szerintem egyszerűen isteni!


Hozzávalók:
500 g liszt
250 g vaj2 tojás
2 ek. kakaó
1 kk szódabikarbóna
1 kk citromlé
1 citrom
160 g porcukor
16 g vaníliacukor

Összegyúrjuk és formára szaggatjuk majd kisütjük. Csokoládékrémmel megkenjünk, tetjét bevonjuk olvasztott csokival. A csokikrémhez 2 egész tojást 15 dkg porcukorral 6 g vaníliáscukorral habosra keverünk, hozzáadunk 7,5 dkg keserűcsokoládét gőz felett addig kevergetjük míg megsűrűsödik. Ha kihűlt hozzáadunk 20 dkg vajat.

Mogyorós csókok

Ezek a mogyorós csókok anyukám receptje alapján készültek. Bizony ezek a kis falatkák nagyon hamar el szoktak fogyni. Hiszen ha egyet bekapunk, már nyúlunk is a következő után!



Hozzávalók:
200 g liszt
100 g darált mogyoró
150 g vaj
150 g cukor
citromhéj
1 tk rum
lekvár
csokoládé

A tésztához való alapanyagokat összedolgozzuk és hideg helyen fél órát pihentetjük. Fél cm vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Világosra sütjük és kettőt lekvárral összeragasztunk, tetejét olvasztott csokival bevonjuk és egy fél diót nyomunk a tetejére.


Mandulás sarkok

Gyerekként egyik karácsony alkalmával megajándékoztam anyukámat egy süteményes könyvvel, igaz én sokkal többször lapozgattam, mint ő. Sőt, soha ha de soha nem is sütött belőle semmit. Anyukám inkább improvizálni szeret sütés terén, hatalmas tortákat és más "éppen abból ami otthon van" süteményeket szokott sütni. Bizony, egyik finomabb, mint a másik. Persze azért a klasszikusokat sem hagyja ki, mint a krémes vagy dobos torta és így tovább. Ezt a süteményt abból a bizonyos könyvből már jó régen kinéztem magamnak, és csak most érkezett el az ideje, hogy megsüssem.


Hozzávalók:
300 g liszt
1 tk sütőpor
16 g vaníliacukor
130 g cukor
2 tojás
130 g vaj
4 ek. baracklekvár
a töltelékhez:
200 g vaj
200 g cukor
4 ek. víz
150 g őrölt mandula
125 g vagdalt mandula

A tésztához a puha vajat cukorral, vaníliával, tojással összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és simára gyúrjuk. A kinyújtott tésztára lekvárt kenünk. A tetejére a vajat a cukorral, vaníliával és a vízzel felolvasztjuk és belekverjük a mandulát. Hűlni hagyjuk és a tészta tetejére kenjük. 180°C-on (légkeverés) 20-30 percig sütjük.A tésztát hűlni hagyjuk, aztán négyzetekre majd szeletekre vágjuk. Olvasztott csokoládéba mártjuk a sarkokat.


Saturday, December 15, 2007

Habos kókuszos

Idén vágtam neki először annak, hogy magam készítsek karácsonyra süteményket. Válogattam innen-onnan néhány receptet aztán pedig szép sorban elkezdtem. Ez a süteményt igazán könnyű elkészíteni. Csupa kókusz az egész.


Hozzávalók:
4 tojásfehérje
csipet só
8 g vaníliacukor
70 g cukor
150 g porcukor
1 citrom
1 tk keményítő
50 mm átmérőjű ostyalapok
250 g kókuszreszelék

A tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, apránként hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot és az átszitált porcukrot.Belekeverjük a kemenyítőt, a citromhéját és a kókuszreszekéket. Egy kiskanál segítségével az ostyalapokon elosztjuk a masszát. Előmelegített sütőben 150°C-on (légkeverés) 10-12 percig sütjük.

Fahéjas csillag

Jó néhány évvel ezelőtt kaptam ezt a receptet, méghozzá még azelőtt, hogy Svájcba költöztem volna. Ugyanis a gimnáziumban egy évre csatlakozott hozzánk egy svájci diáklány, aki aztán az ünnepek közeledtével egy adag fahéjas csillaggal kedveskedett az osztálynak. Igaz, akkoriban nem igazán érdekelt még a főzés, de a receptet elkértem tőle. Idén először sütöttem meg, méghozzá a szomszéd kislánnyal, aki nagy lelkesedéssel kente egyik csillagot a másik után.



Hozzávalók:
300 g darált mandula (héjas)
100 g porcukor

50 g liszt
2 teáskanál fahéj
2 tojásfehérje
a glazúrhoz:
1 tojásfehérje
85 g porcukor




A csillagokhoz gyúrjuk össze a hozzávalókat és tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Ezután két fólia között nyújtsuk ki és szaggassunk ki csillagokat. A glazúrhoz verjük fel egy csipet sóval a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá kis adagokban a porcukrot és verjük fényes habbá. Kenjük meg a kiszaggatott csillagokat a glazúrra és süssül 170°C-os sütőben (alul-felül sütés, ne légkeveréssel, különben megbarnulhat a glazúr, és a süti még meg sem sült) kb. 10-12 percig.


Monday, December 10, 2007

Fehér párnák

Van egy svájci karácsonyi sütemény, a Brunsli, ami étcsokoládéból készül. Annak mintjára készült ez fehér csokoládéból.



Hozzávalók:
90 g fehér csokoládé
140 g cukor
180 g mandula
fahéj
1 citrom leve
2 ek sherry
8 g vaníliacukor

A csokoládét lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, mandulát, ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, citromlét, sherryt és vaníliát. Tésztát gyúrúnk belőle, amit 1 órán át a hűtőben pihentetünk.
A tésztát két fólia közé kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A formát márthatjuk kakaóporba. A kiszaggatott tésztát sütőlapra helyezzük és 6-7 órát állni hagyjuk. Előmelegített sütőben 250°C-on 3-4 percig sütjük.


Wednesday, November 7, 2007

Gorgonzola-szószos pappardelle

Bár szeretem a gorgonzolát, karakteres íze miatt néha szívesen keverem össz egy kis mascarpone-val. Ez a szósz is így született.


Hozzávalók:
50 g gorgonzola
50 g mascarpone
1 salotta
1 dl fehérbor
dió
papardelle
só, bors

Egy kávéskanálnyi olajon megdinszteljük a hagymát és felöntjük fehérboral, majd hagyjuk hogy a fele elfőjön. Ezután hozzáadjuk a gorgonzolát és a mascarpone-t. Sózzuk, borsozzuk és 2-3 percig főzzük. A megfőtt pappardelle tésztával tálaljuk, tetejét durvára vágott dióval szórjuk meg.

Monday, November 5, 2007

Datolyaszilvás süti

Fűszeres sütemény egy különleges gyümölcs, a datolyaszilva felhasználásával.

Hozzávalók:
50 g datolyaszilva
5 g sütőpor
250 g liszt
1 g fahéj
1 g szerecsendió
1 csipet só
1 tojás
115 g vaj
100 g mandula

A datolyaszilvát meghámozzuk, felkockázzuk és pürésítjük. Hozzákeverjük a sütőport. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, sóval. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a datolyaszilvapürét. Ezután belekeverjük a lisztes keveréket és a durvára vágott mandulát. A tepsibe kiskanállal halmokat rakunk és előmelegített sütőben 180°C-on 10-15 percig sütjük.

Wednesday, October 31, 2007

Mogyorós tuiles

Pillangóra emlékeztet az az elegáns desszert. Viszont azt kell mondanom számomra kicsit túl citromos volt, pedig imádom a citromot.


Hozzávalók:
25 g liszt
75 g cukor
1 csipet só
30 g darált mogyoró
1 citrom leve
25 g vaj
100 g ricotta
1 fél lime leve
2 ek bodzaszörp
100 ml tejszín
1 cs. vanília


A lisztet, cukrot, sót, mogyorót összekeverjük. Hozzáadjuk a hideg olvasztott vajat és a citromlét és 1 órára a hűtőben állni hagyjuk. Egy sütőpapírra kiskanálnyi mennyiséget teszünk és köralakúra kikenjük. 170°C-on 5 percig sütjük, addig amíg a széle megpirul. Ezután egy nyújtófa segítségével megformázzuk. A ricottát összekeverjük a lime levével, bodzaszörppel és a vaníliával felvert tejszínt hozzákeverjük.

Thursday, October 18, 2007

Sertésszűz lime-sherry szószban

Sertésszűz egy nagyon friss és ízletes szószban, amit rendkívül egyszerű elkészíteni.


A sertésszűzet felszeleteljük, sózzuk, megkenjük dijoni mustárral, ráöntjük a 2 lime levét és szórunk rá friss zöld borsot. 1 órán át állni hagyjuk. Serpenyőben vajat melegítünk és megsütjük, majd kiszedjük és a maradék páclevet ráöntjük egy adag sherry kíséretében és hagyjuk főni, amikor már elfőtt néhány darabka vajjal megkötjük a szószt.

Sunday, September 23, 2007

Csokoládé soufflé

A soufflé-ról azt mondják, hogy nem könnyű és kényes dolog elkészíteni. Nos, én ma próbálkoztam vele először, és azt kell mondanom, nem kell félni tőle! Csak arra figyeljünk, hogy alaposan verjük fel a tojásfehérjét, és semmiképp se nyissuk ki a sütőt, mielőtt megsül.


Hozzávalók:
4 tojás
100 g étcsokoládé
60 g vaj
100 g porcukor

A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd hozzá keverjük a vajat és a tojássárgájákat. A fehérjét a porcukorral felverjük. Majd a két masszát összekeverjük. A soufflé formákat kivajazzuk és 3/4 részéig megtöltjük a csokoládés keverékkel. 8-10 percig a sütő középső fokán sütjük.

Tuesday, July 17, 2007

Ananász sorbet

Ez a frissitő sorbet tökéletes egy meleg nyári napon!


Hozzávalók:
1 ananász
1 ek rózsavíz
1 ek sherry

2 ek juharszirup
5 g vaníliacukor
1 csipet só
1 tojásfehérje



Az ananászt megtisztítjuk, felkockázzuk és pürésítjük. Ezután hozzáadjuk a rózsavizet, sherryt és juharszirupot. Egy tojásfehérjét felverünk a vaníliáscukorral amit szintén hozzáadunk. 3 órát a fagyasztóban állni hagyjuk, közben óránként megkeverjük.

Monday, July 16, 2007

Barackos gombóc

Gyerekként sosem ettem meg a gombócban a gyümölcsöt, mindegy hogy szilva vagy valami más volt. Ez a barackos gombóc édes, zamatos gyümölcsöt rejt, a minek nehéz elleállni.


Hozzávalók:
1 kg burgonya
20-30 dkg liszt
kevés só
1 ek. búzadara
2 ek. olaj
1 tojás
zsemlemorzsa
fahéj
cukor
barack

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjük, ha kihűlt lereszeljük vagy krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, aminek mennyisége attól függ hogy mennyire lisztes a burgonya. Majd búzadarát, olajat és a tojást is. Összedolgozzuk és egy hengert sodrunk belőle, amit ujjnyi szeletekre vágunk, laposra nyomkodjuk. A közepére a kimagozott, fahéjas-cukorral töltött barackot helyezzük és gombócot formázunk. Forrásban lévő sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a tetejére. Olajban pirított zsemlemorzsába hempergetjük, de használhatunk kókuszt, diót, mogyorót.


Sunday, July 15, 2007

Spenóttal és gorgonzolával töltött sertésszűz

Nincs szükség túl sok hozzávalóra ahhoz, hogy valami finomat főzzünk!

Hozzávalók:
1 sertésszűz
150 g spenót
150 g gorgonzola
szerecsendió
100 ml húsleves
só, bors
sör

A húst besózzuk és állni hagyjuk. Majd egy nyílást vágunk a közepébe és egy fakanál segítségével alagutat készítünk. A spenótot ízlés szerint ízesítjük és megfőzzük, ha elfőtt a leve hozzáadjuk a gorgonzolát vagy bármilyen más sajtot és megtöltjük a pecsenyét. Olajjal megkenjünk, borssózzuk és sört öntünk alá, majd 50 percig sütjük, néha meglocsoljuk.

Friday, July 6, 2007

Csirkemell szójacsírával

Ez volt az első próbálkozásom valamilyen ázsiai étel elkészítésére. Igazából a kedvenc ázsiai éttermemben felszolgált kínai étel szószát próbáltam reprodukálni, több kevesebb sikerrel.



Hozzávalók:
4 csirkemell
250 g szójacsíra
2 db sárgarépa
1 paprika
1 közepes hagyma
szójaszósz
teriyaki szósz
osztrigaszósz
chili
étkezési keményítő

A csirkemellet megtisztítjuk, feldaraboljuk majd kb. 2 órán át teriyaki szószban állni hagyjuk. Ezután étekzési keményítőt szórunk rá és elkeverjük, ezáltal a hús puha lesz. Felcsíkozzuk a zöldséget. Majd a forró wokba olajat öntünk (ebben az esetben szezámmagolaj), és a húst megsütjük, majd jöhet mellé a répa, hagyma és paprika egy kevés szójaszósz kíséretében. Ízlés szerint chilivel fűszerezzük. Miután a zöldségek már puhábbak, de még ropogósak belerakjuk a szójacsírát és megöntözzük osztriga-, és szójaszósszal, átkeverjük és maximum fél perc után levesszük a tűzhelyről aztán mehet a tányérra.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...