Wednesday, March 27, 2013

Osterchüechli

Ideje volt már végre elhoznom nektek ezt a hagyományos svájci húsvéti süteményt. Alapja egy egyszerű omlós tészta, a töltelék pedig mandulával dúsított tejberizs mazsolával, bár én ezt mindig kihagyom, mert nem vagyunk jóban. A sütemény isteni vaníilás és citromos, szerintem remekül illik az ünnephez. Kellemes hústvéti ünnepeket kívánok!


Hozzávalók:

10 darab 10 centis pitéhez


a tésztához :
250 g liszt
180 g vaj
3 evőkanál cukor
1 tojás
1 csipet só

a töltelékhez :
250 ml tej
50 ml víz
60 g kerekszemű rizs
60 g cukor
60 g darált mandula
3 tojás
50 ml tejszín
1 citrom
1 rúd vanília
1 evőkanál mazsola (elhagyható)
porcukor a tálaláshoz

A lisztet leszitáljuk, a közepébe halmozzuk a kockára vágott vajat és  a csipet sót, majd elkezdjük összedolgozni. Amikor már morzsás, hozzáadjuk a cukrot a tojást és simára gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük.


A vaníliarúd magjait kikaparjuk. A tejet a vízzel, a vaníliarúddal és magokkal felforraljuk majd beleszórjuk a rizst és alacsony hőfokon, lefedve 30-35 perc alatt puhára főzzük. A főtt rizst egy tálba öntjük és 10 percig állni hagyjuk.

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a rizshez adjuk. Belekeverjük a tejszínt, mandulát, mazsolát és a citrom reszelt héját. Végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és a piteformákat kibéleljük vele, majd megtöltjük és 15-20 percig sütjük.  A pitéket rácson hagyjuk kihűlni és tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
 

Monday, March 25, 2013

Pisztáciás-narancsvirágvizes madeleines

El sem hiszem, hogy újra havasak a háztetők! És ez a hideg! Pedig már reménykedtem, hogy a hétvégén tudok szedni medvehagymát, mert most még nagyon apró. Azt hiszem, hogy ez nem fog megvalósulni. Úgyhogy ha már megint egy ilyen hideg és borongós tavaszi nap jutott, gondoltam főzök egy teát mellé pedig sütöttem néhány narancsvirágvizes-pisztáciás madeleine-t.
 


Hozzávalók:

kb. 18 darabhoz


4 tojásfehérje
130 g porcukor
55 g liszt
55 g őrölt pisztácia
130 g vaj
1 evőkanál narancsvirágvíz




A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (alul-felül sütés). A tojásfehérjét robotgéppel éppen csak addig keverjük, hogy az állaga folyékony legyen (vagyis amíg elkezd fehéredni vagy éppen csak habzani). Nem kell felverni! Közben a vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. A lisztet és a porcukrot a fehérjéhez szitáljuk, hozzáadjuk az őrölt pisztáciát és a narancsvirágvizet majd simára keverjük. Végül belekeverjük az olvasztott vajat. A tésztát madeleine formába öntjük és 10-15 percig sütjük.


Friday, March 22, 2013

Csirkemájkrém meggy chutneyval

A csirkemájkrém nálam igazi fejedelmi lakomává nőtte ki magát az évek során. Ennek a magyarázata nagyon egyszerű! Mikor végre elkezdtem komolyabban figyelni arra, hogy mi kerül a tányérra és egyre több időt töltöttem a boltban egy-egy termék hozzávalóinak tanulmányozásával akkor döntöttem el, hogy inkább magam készítem. Ha még egy-két nagyon nem odavaló dolog felett az ember egy sietős napon szemet huny, afelett már nem tudtam elsiklani, hogy a csirkemájkrémben alig van máj. A gond csak ott kezdődött, hogy jó néhány éve a szárnyasmáj igencsak fehér hollónak számított a boltokban. Ha akadt, akkor fagyasztott volt és nem szabadtartású csirkéktől származott, úgyhogy inkább nem vettem. Aztán megjelent a friss az egyik boltláncnál, de közel nem volt olyan az íze, mint a magyar házi csirke májának, amit anyukám biztos forrásból szerez be. Úgyhogy sajnos nagyon, de nagyon ritkán jutok csak hozzá, igaz, hogy anyukám jól fel szokta tölteni a fagyasztóm, de gondolhatjátok, hogy mennyire be szoktam osztani. Ha pedig az asztalra kerül, akkor annak megadom a módját!



Hozzávalók:
a májkrémhez:
150 g csirkemáj
50 g vaj + 1/4 teáskanál
1 salotta hagyma
3 evőkanál madeira
3-4 zsályalevél vagy ízlés szerint + néhány a tetejére
1/8 teáskanál őrölt gyömbér
csirkeháj a sütéshez
2 evőkanál tiszított vaj a tetejére

frissen őrölt bors

a meggy chutneyhoz:
150 g magozott meggy (nálam fagyasztott)
1 lilahagyma
30 g aszalt meggy
1 fahéjrúd
2-3 zöld kardamom
2-3 szegfűszeg
2-3 szegfűbors
4-5 fekete bors
3 evőkanál barnacukor
4 evőkanál portói




A csirkehájat alacsony hőfokon kisütjük és megsütjük benne a májat, majd kiszedjük. Egy másik serpenyőben egy kevés vajon karamellizáljuk a kockára vágott hagymát, majd felöntjük a madeirával és kb. a felére főzzük. A májat a redukált hagymás madeirával pürésítjük, majd a vaj és a zsálya hozzáadásával megismételjük a folyamatot. A krémet szűrőn átkenjük, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. A májkrémet kis tálkában elegyengetjük, a tetejére néhány zsályalevelet rakunk és ráöntjük a megolvasztott, de már nem meleg tiszított vajat. A hűtőbe tesszük legalább 3 órára.

A chutneyhoz a hagymát apró kockára vágjuk és a többi hozzávalóval együtt közepes hőfokon feltesszük főni. Körülbelül 30-40 percig főzzük, majd a fűszereket eltávolítjuk és üvegbe töltjük. Hűtőben akár két hétig is eláll.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...