Hozzávalók:
10 darab 10 centis pitéhez
a tésztához :
250 g liszt
180 g vaj
3 evőkanál cukor
1 tojás
1 csipet só
a töltelékhez :
250 ml tej
50 ml víz
60 g kerekszemű rizs
60 g cukor
60 g darált mandula
3 tojás
50 ml tejszín
1 citrom
1 rúd vanília
1 evőkanál mazsola (elhagyható)
porcukor a tálaláshoz
A lisztet leszitáljuk, a közepébe halmozzuk a kockára vágott vajat és a csipet sót, majd elkezdjük összedolgozni. Amikor már morzsás, hozzáadjuk a cukrot a tojást és simára gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük.
10 darab 10 centis pitéhez
a tésztához :
250 g liszt
180 g vaj
3 evőkanál cukor
1 tojás
1 csipet só
a töltelékhez :
250 ml tej
50 ml víz
60 g kerekszemű rizs
60 g cukor
60 g darált mandula
3 tojás
50 ml tejszín
1 citrom
1 rúd vanília
1 evőkanál mazsola (elhagyható)
porcukor a tálaláshoz
A lisztet leszitáljuk, a közepébe halmozzuk a kockára vágott vajat és a csipet sót, majd elkezdjük összedolgozni. Amikor már morzsás, hozzáadjuk a cukrot a tojást és simára gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük.
A vaníliarúd magjait kikaparjuk. A tejet a vízzel, a vaníliarúddal és magokkal felforraljuk majd beleszórjuk a rizst és alacsony hőfokon, lefedve 30-35 perc alatt puhára főzzük. A főtt rizst egy tálba öntjük és 10 percig állni hagyjuk.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a rizshez adjuk. Belekeverjük a tejszínt, mandulát, mazsolát és a citrom reszelt héját. Végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és a piteformákat kibéleljük vele, majd megtöltjük és 15-20 percig sütjük. A pitéket rácson hagyjuk kihűlni és tálalás előtt porcukorral megszórjuk.