Thursday, August 27, 2009

Dobos torta

Gyermekkoromban anyukám nagyon gyakran sütött Dobos tortát, mivel ez apukám kedvence, igaz a ropogós tetejét sem ő sem én nem szeretjük, de nélküle nem az igazi. Ez volt ez ehavi Daring Bakers feladat is, bár számomra nem volt túl nagy kihívás, mert már többször sütöttem. Most egy nagy 16 szeletest sütöttem, ha lúd legyen kövér, nem de?



Hozzávalók:
a krémhez:
7 tojás
350 g porcukor
24 g vanílicukor
200 g étcsokoládé
500 g vaj
a tetejéhez:
200 g cukor
1 kk víz
1 ek ecet
diónyi vaj


Ehhez a mennyiségű krémhez 16 lapra van szükség, amihez 16 db tojás kell. A lapokat 3 tojásonként készítsük, vagyis 3 tojásfehérjét verjünk fel 3 evőkanál cukorral és egy csipet sóval, adjuk hozzá a sárgájákat és szitáljunk bele 3 evőkanál lisztet és keverjük el lazán. Egy kapcsos tortaforma alját vajazzunk ki és a masszából süssünk 3-4 lapot 200°C-on laponként 1-2 perc sütési idő elegendő. A krémhez keverjünk habosra 7 tojást a porcukorral, vaníliacukorral és a csokoládéval együtt gőz felett addig keverjük, míg besűrűsödik. Ha kihűlt a krém belekeverjük a vajat. A tetejéhez előre felvágjuk a piskótát szeletekre majd elkészítjük a karamellt. A cukrot megolvasztjuk egy kávéskanál vízzel és ecettel majd hozzáadunk egy diónyi vajat és a szeleteket belemártjuk.

Friday, August 7, 2009

Tengeri sügér fehér vajmártással

A fehér vajmártás, vagyis a beurre blanc egy egyszerű vaj-alapú szósz, ami ecet és/vagy fehérbor, salotta redukciójából készül amihez a végén hideg vajat kevernek. Úgy gondoltam, hogy ez a mártás remek kísérője lesz a tengeri sügérnek. Kucsmagombás zöldbabot és spenótos-mandulás pestoval ízesített kuszkuszt adtam mellé.

Hozzávalók:1 salotta
10 g vaj
4 ek fehérbor
1/4 tk fehér balzsamecet
250 ml hal alaplé (opcionális)
150 g jéghideg vaj
só, bors



Vágjuk apróra a salottát, adjuk az olvasztott vajhoz, a borral, ecettel és a hal alaplével együtt. Hagyjuk lefőni úgy a negyedére. Szűrjük le és keverjük bele egy mixerrel a hideg vajat. Ízesítsük sóval, borssal.

Wednesday, August 5, 2009

Cseresznyés ribizlilekvár

A júniusi Daring Baker's feladatához epres ribizlilekvárt főztem, de csak egy üvegnyit. Ez az üveg bizony nagyon hamar ki is ürült, mert remek pikáns íze volt, ezért úgy gondoltam, hogy muszáj még egy adag ribizlilekvárt csinálnom, amíg még kapható. Most cseresznyével kombináltam, ami egy intenzív sötét színt adott a lekvárnak.


Hozzávalók:
1000 g ribizli

300 g cseresznye
500 g cukor


Magozzuk ki a cseresznyét. Pürésítsük a ribizlit, majd szűrjük le. A cukorral együtt tegyük fel főni, és hagyjuk rotyogni 1 órán keresztül, ekkor tegyük hozzá a cseresznyét és főzzük még egy órát, vagy amíg eléri a kívánt sűrűséget. Töltsük üvegekbe, és már mehet is a szárazdunsztba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...