Friday, November 28, 2008

Anyukám krémese

Régóta készülök megsütni ezt vaníliabombát és most eljött az ideje. Krémes, egyszerű és ultra vaníliás. A recept előtt azoban még vár rám egy feladat: Mamihami elgurította hozzám a bűvös 7-est, nos akkor lássuk!

1. Imádom a kávé illatát, viszont alig ha félévente iszom egy csészével.
2. Még mindig keresem életem curry-jét. Remélem hamarosan megtalálom.
3. Nagyon válogatós vagyok, a hagymát kizárólag csak reszelt formában főzöm bele bármibe.
4. Vaníliafagyi és sült krumpli? Imádom a párosítást!
5. Vannak nagyon lusta napjaim, máskor pedig még este 11-kor is bíbelődök valamivel.
6. Gyerekként mindenképp cseresznyeárus szerettem volna lenni.
7. Mai napig nagyokat nyelek, amikor anyukám a csirkelábakat eszi a húslevesből, viszont elájulnék ha meg kellene kóstolnom!


Hozzávalók:
500 g liszt
2 tojás
100 g porcukor
1 tk szalalkáli
3 ek tej
150 g vaj


a krémhez:
1 l tej
1 csipet só
1 ek cukor
4 tojássárgája
50 ml tej
1 rúd vanília
5 ek liszt
200 g cukor
250 g vaj


Gyúrjunk tésztát a lisztből, a tojásokból, porcukorból és 1 evőkanál tejben feloldott szalalkáliból és vajból. Vágjuk 4-5 egyenlő súlyú darabra. Egy tepsi tetejét kenjük be vajjal és helyezzük rá a kb. 3 mm nyújtott tésztát és süssük meg egymás után 200°C-on 8-9 perc alatt. A krémhez melegítsünk tejet egy csipet sóval, egy evőkanál cukorral és a vaníliarúddal valamint annak kikapart belsejével. Amint főni kezd a tej, adjuk hozzá a következő keveréket: a lisztet, cukrot és tojássárgáját keverjük össze 50 ml tejjel. Addig főzzük míg megvastagszik. Ha kihűlt keverjük bele a vajat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...