A carbonara spagetti alapja a tojás, parmezán és a guanciale, mely sertéspofából vagy tokából készült szalonna. Méltatlanul nagyon sokan tejszínt adnak a szószhoz, de ennek semmi keresnivalója ebben az ételben. Az étel neve az olasz szén szóból ered, ezért sokan úgy hiszik, hogy először az olasz szénégetők a carbonarik készítettek. Mások szerint azért kapta ezt a nevet, mert a sült szalonna és a fekete bors szénre emlékeztet. Akár így, akár úgy, az étel úgy ahogy van tökéletes, nagy előnye pedig, hogy percek alatt elkészül.
Hozzávalók:
guanciale vagy pancetta ezek hiányában húsos szalonna
1 közepes hagyma
100 ml száraz fehér bor
150-200 g spaghetti
3 nagy tojás
parmezán vagy pecorino
1 tk durvára őrölt bors
1/4 tk só
Vágjuk kockára a szalonnát és pirítsuk meg egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és pároljuk olyan 10 percig. Öntsük fel a borral és hagyjuk elfőni. Főzzük meg a tésztát sós vízben. Egy tálban keverjük össze a tojásokat a reszelt sajttal, a borssal és a sóval. A leszűrt tésztát adjuk a szalonnás-hagymás keverékhez és keverjük jól össze, majd öntsük rá a tojásos-sajtos keveréket és forgassuk össze.