Hozzávalók:
15 db 10 cm-es tartelette formához
a tésztához:
250 g liszt
100 g vaj, puha
100 g porcukor
2 tojás
csipet só
a pisztáciás frangipane-hoz:
100 g vaj
100 g porcukor
70 g darált pisztácia
30 g darált mandula
1 tojás
10 g keményítő
1/2 teáskanál vaníliakivonat
az étcsokoládés cukrászkrémhez:
250 ml tej
100 ml tejszín
4 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál liszt
100 g étcsokoládé
1/2 reszelt tonkabab
a portóis meggyhez:
150 g magozott meggy (nálam most fagyasztott)
3 evőkanál cukor
3 evőkanál portói
valamint még:
durvára vágott pisztácia
fehér csokoládé
Szitáljuk le a lisztet, majd öntsük egy táblára és szitáljuk a közepébe a porcukrot, a sót és a kockára vágott vajat is tegyük bele. Az ujjhegyeinkkel morzsoljuk szét a vajat a cukorral, majd amint morzsás lesz adjuk hozzá a tojásokat és gyúrjuk simára.Tegyük legalább 2 órára a hűtőbe. Ezután kinyújtuk és kibéleljük vele a formákat, az alját villával megszúrkáljuk.
A pisztáciás frangipane-hoz a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az őrölt pisztáciát, mandulát és összekeverjük. A tojással, vaníliakivonattal és keményítővel simára keverjük. Az előkészített formák ajába kb. másfél teáskanálnyit kanalazunk, majd két órára a hűtőbe tesszük. Ezután 180°C-os sütőben 10-15 perc alatt megsütjük, rácson hagyjuk kihűlni.
Az étcsokoládés cukrászkrémhez a tejet és a tejszínt a reszelt tonkababbal felforraljuk. Közben a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, majd simára keverjük a liszttel és keményítővel. Folyamatos kevergetés mellett a felforralt tej-tejszín keveréket hozzáöntjük. Visszatesszük a tűzhelyre és addig melegítjük alacsony hőfokon, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk az előzőleg vízgőz felett megolvasztott csokoládét és simára keverjük. A tetejét kevés porcukorral megszórjuk, így nem fog megbőrősödni. Ha kihűlt letakarjuk és a hűtőbe tesszük. Érdemes egy nappal hamarabb elkészíteni a krémet.
A meggyet a cukorral és a borral felfőzzük, majd a borban hagyjuk kihűlni. Ezután alaposan lecsepegtetjük.
A kihűlt tartelettes-ek tetejére tetszés szerint nyomunk az étcsokoládés krémből, megrakjuk meggyel és olvasztott csokoládéval, valamint pisztáciával díszítjük.