Gyerekként egyik karácsony alkalmával megajándékoztam anyukámat egy süteményes könyvvel, igaz én sokkal többször lapozgattam, mint ő. Sőt, soha ha de soha nem is sütött belőle semmit. Anyukám inkább improvizálni szeret sütés terén, hatalmas tortákat és más "éppen abból ami otthon van" süteményeket szokott sütni. Bizony, egyik finomabb, mint a másik. Persze azért a klasszikusokat sem hagyja ki, mint a krémes vagy dobos torta és így tovább. Ezt a süteményt abból a bizonyos könyvből már jó régen kinéztem magamnak, és csak most érkezett el az ideje, hogy megsüssem.
Hozzávalók:
300 g liszt
1 tk sütőpor
16 g vaníliacukor
130 g cukor
2 tojás
130 g vaj
4 ek. baracklekvár
a töltelékhez:
200 g vaj
200 g cukor
4 ek. víz
150 g őrölt mandula
125 g vagdalt mandula
A tésztához a puha vajat cukorral, vaníliával, tojással összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és simára gyúrjuk. A kinyújtott tésztára lekvárt kenünk. A tetejére a vajat a cukorral, vaníliával és a vízzel felolvasztjuk és belekverjük a mandulát. Hűlni hagyjuk és a tészta tetejére kenjük. 180°C-on (légkeverés) 20-30 percig sütjük.A tésztát hűlni hagyjuk, aztán négyzetekre majd szeletekre vágjuk. Olvasztott csokoládéba mártjuk a sarkokat.
No comments:
Post a Comment