Wednesday, October 31, 2012

Pumpkin Butter

Hívhattam volna sütőtöklekvárnak vagy krémnek, netán kencének, de az nem ugyanaz. A lekvárt ugye nyers gyümölcsből, netán zöldségből főzzük, ez pedig sült sütőtökből készült, persze ettől még a lekvárok családjába tartozik. Ahogy az illik, jó fűszeres és még egy kevés karob szirup is került bele, amit egyébként nyugodtan lehet mással helyettesíteni. Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel és alakítsuk saját ízlésünk szerint! Első kóstolás alkalmával néhány narancsvirágvizes kekszbe került tölteléknek, de akár egy szelet kaláccsal is el tudom képzelni.


Hozzávalók:
300 g sült sütőtök

100 g almalé
50 g cukor
50 g karob szirup 
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt gyömbér

1/4 teáskanál őrölt ánizs
1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg

1 evőkanál vaníliakivonat vagy 1 rúd vanília


A sütőtököt pürésítjük az almalével majd egy fazékba öntjük. Hozzákeverjük a cukrot, a szirupot és a fűszereket. Alacsony hőfokon 25-30 percig főzzük, közben gyakran kevergetjük. Forrón üvegekbe töltjük és a hűtőben tároljuk. 2-3 hétig eltartható.

Tuesday, October 30, 2012

Sós földimogyorós-csokoládés keksz

Tél közeledtével jól esik az embernek egy meleg leves, utána pedig valamilyen édes második fogás ebédre, ugye? Nem tudom, hogy ti hogy vagytok ezzel, de én ilyenkor mindig az édességgel kezdem, aztán jöhet a sós. Sőt, gyermekkoromban nagyon szerettem mondjuk a sós pálcikát csokoládéval együtt nassolni. Van még néhány ilyen kattanásom, ezért is sütöttem most ezt a sós földimogyorós-étcsokoládés kekszet.



Hozzávalók:
kb. 30 darabhoz

125 g hajdinaliszt

125 g liszt
175 g vaj
50 g cukor
2 teáskanál vaníliakivonat
1 tojás

70 g sós földimogyoró
100 g ét- vagy tejcsokoládé


A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a tojást és simára keverjük. A földimogyorót és a csokoládét durvára vágjuk, de használhatunk csoki cseppet is. A lisztet a kikevert vajas-tojásos masszára szitáljuk, hozzáadjuk a földimogyorót és a csokoládét és simára gyúrjuk. Kb. 3-4 centis hengert formázunk és olyan fél centis darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és azt ujjainkkal szétnyomjuk. Kb. 10 percig sütjük.


Monday, October 22, 2012

Sütőtökös majomkenyér

Amolyan jó kéthetes kényszerdiéta után végre újra beindult az élet a konyhámban. Azám, de csak szépen lassan! Ami azt illeti, halra és egyéb herkentyűre egy ideig ne nagyon számítsatok, viszont sütőtökre annál inkább! Ugyanis sikerült rengeteg sütőtököt bespájzolnom, no meg egyébként is nyakunkon a szezon! Szerintem a kék magyar sütőtök továbbra is verhetetlen ízben és állagban is. Azt sajnos még mindig nem sikerült kiderítenem, hogy ami itt nálunk Bleu de Hongrie néven fut, az nagydobosi sütőtök lenne-e vagy sem, ugyanis ennek a felülete szinte tejesen sima, míg a nagydobosi cakkos, legalábbis a legtöbb fotón. Úgyhogy elvileg nem ugyanaz a kettő. Aki tudja, azt kérem, hogy húzza le a leplet róla! Ami a mai nassolnivalót illeti, nos abba sonkatök került és fahéj, ánizs, szegfűszeg és egy jó adag gyömbér. Szóval olyan igazi őszi csemege, ami egy pohár hideg tejjel remek uzsonna.


Hozzávalók:

20 cm-es kerek formához

a majomkenyérhez:

350 g liszt
150 g sütőtökpüré (sült)
1 tojássárgája

100 ml tej
10 g élesztő

30 g vaj
30 g cukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál
őrölt ánizs
1/4 teáskanál
őrölt szegfűszeg

a szóráshoz:
100 g nádcukor

1 teáskanál őrölt gyömbér

a mázhoz:
100 g vaj

100 g nádcukor


A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepébe mélyedést nyomunk, amibe az élesztőt morzsoljuk. Rászorjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a sütőtökpürét, fűszereket és a tojássárgáját és elkezdjük összegyúrni. Amikor a tészta már majdnem összeállt belecsorgatjuk a langyos olvasztott vajat és simára gyúrjuk. Letakarjuk és 1 órát kelesztjük. Egy 20 cm-es kerek formát kivajazunk. A nádcukrot összekeverjük a gyömbérrel és egy zacskóba öntjük. A megkelt tésztából golyókat csípünk le és 10-13 darabonként összerázzuk a zacskóban lévő cukorral, majd a kivajazott forma aljára tesszük. Ezt addig ismételjük míg elfogyott az egész. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a nádcukrot és közepes hőfokon addig kevergetjük míg a cukor elolvad és az egész barna lesz. Öntsük a mázt a tésztára vagy locsoljuk meg soronként miközben rétegezzük és süssük 25-30 percig. Hagyjuk a formában 10-15 percig, majd borítsuk egy tányérra.

Wednesday, October 3, 2012

Kardamomos-narancsos kuglófok narancsvirágos sziruppal

Mostanában nagyon, de nagyon rá vagyok kattanva a narancsvirágvízre. Pedig amikor megvettem az üveget, csak csóváltam a fejem, hogy te jó ég, mikor fog ez elfogyni és különben is, miért nem árulnak kisebb kiszerelésben. Ehhez képest, már több, mint a fele elfogyott! Nem is csoda, hiszen pisztáciával, naranccsal és kardamommal egyszerűen ellenállhatatlan!



Hozzávalók:
k
b. 12-14 darabhoz

a kuglófokhoz:

300 g liszt
200 g kukoricadara (finom!)
100 g vaj
50 g cukor
4 tojás
200 ml narancslé
2 narancs reszelt héja
3 evőkanál narancslikőr
1/4 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál sütőpor

a sziruphoz:
200 g cukor

100 g víz
100 g narancsvirágvíz

A narancslevet alacsony hőfokon felfőzzük, majd elkeverjük benne a kukoricadarát. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A vajat habosra keverjük a cukorral és egyenként elkeverjük benne a tojásokat. Hozzáadjuk a kukoricadarát, narancshéjat, narancslikőrt, kardamomot és simára keverjük. Végül hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Mini kuglóformába töltjük a masszát és 15-20 percig sütjük. A sziruphoz felfőzzük a cukrot a vízzel és a narancsvirágvízzel majd 5-6 percig főzzük. A meleg kuglófokat megszurkáljuk és a sziruppal alaposan meglocsoljuk. Pisztáciával megszórva kínáljuk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...