Saturday, December 22, 2007

Zserbó

Nálunk a zserbó is a karácsonyi sütemények közé tartozik, valószínűleg a rengeteg dió miatt. A receptet anyukámtól kértem ismét, hiszen az ő zserbója a kedvencem.


Hozzávalók:
530 g liszt
1 tojás + 1 tojássárgája
75 g cukor
250 g vaj
50 g zsír
1 dl tej
10,5 g élesztő
csipet só
csipet sütőpor
töltelékhez:
lekvár
1 kg dió
300 g cukor

Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot a tojást, a sót és a sütőport, majd jól összedolgozzuk. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és a sütőlemez méretére nyújtjuk és megkenjük lekvárral és meghintjük a dió és cukor harmadrészével. Így folytatjuk míg elfogynak a lapok. A tetejét megszúrkáljuk és egy órát kelesztjük. Előmelegített sütőben világosra sütjük. Ha kihűlt a tetejére csokoládét olvasztunk.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...