Wednesday, December 19, 2012

Mákos habcsók

Van egy olyan érzésem, hogy karácsonyig már nem lesz időm a blogra, viszont reményeim szerint a két ünnep között jelentkezni fogok még, ha máshol nem, itt biztosan. Az ok rendkívül egyszerű, még sehol sem tartok az ünnepi készülődéssel. Péntekre tervezem az aprósütiket, remélem mindegyik bele fog férni. Szombaton rohangálás az ünnepi menü hozzávalói után, vasárnap pedig beiglisütés a programm. Már csak a hó hiányzik, de az nagyon! Úgyhogy sütöttem magamnak néhány amolyan hókupacra emlékeztető mákos habcsókot. Nem vagyok nagy habcsókrajongó, viszont jó ideig eláll, és biztos vagyok benne, hogy jól fog majd jönni valamelyik ünnepi desszert kiegészítőjeként. Boldog karácsonyt mindenkinek!




Hozzávalók:
60 g tojásfehérje
60 g kristálycukor
50 g porcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál mák




A sütőt előmelegítjük 100°C-ra (légkeverés). A tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd folyamatosan verés mellett kis adagokban hozzáöntjük a kristálycukrot és kemény habbá verjük. Spatulával beleforgatjuk a leszitált porcukrot, keményítőt, végül pedig a mákot. Tetszőleges formákat nyomunk belőle és 1-2 órán keresztül szárítjuk (mérettől függően). Ekkor kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk, hogy a habcsókok a sütőben hűljenek ki.


Friday, December 14, 2012

Spekulatius

Két nappal ezelőtt még meg voltam róla győződve, hogy nem sütök semmilyen aprósütit az idén, kivéve persze a három kihagyhatatlant. Aztán elkezdett esni a hó, engem meg elkapott a karácsonyi hangulat és egyszerűen nem volt más választásom. Ezt a fűszeres és roppant ropogós kekszet, a Spekulatius-t, hagyományosan december 6-án szokás sütni Hollandiában (Speculaas), Belgiumban (Speculoos) és Észak-Franciaországban (Spéculoos), Németországban viszont tipikusan karácsonyi sütemény. A belga változat szinte teljesen fűszermentes, és létezik mandulalisztes és mandulaforgácsos fajtája is. A kekszet hagyományosan fából faragott formákra nyomták, sütés után pedig annak tükörképe jelent meg a kekszen. Ez alátámasztja, hogy neve valószínűleg a latin speculum szóból származik, melynek jelentése: tükör. A hollandok szerint azonban a spacerij vagyis fűszer szóból ered. Azonban az is lehetséges, hogy a latin speculator vagyis spekuláns szó származéka, mellyel a püspökökre és Szent Miklósra utalnak. Alapfűszerei közé tartozik a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér és fehérbors. Az intenzívebb íz elérése érdekében ánizsmagot és koriandert is lehet bele csempészni.


Hozzávalók:
a fűszerkeverékhez:
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/8 teáskanál fehér bors
1/2 teáskanál ánizs
1/2 teáskanál koriander
a kekszhez:
(Alain Ducasse recepteje alapján)
140 g puha vaj
250 g barna cukor

250 g liszt
2 g sütőpor
1 1/2 teáskanál fűszerkeverék
1-2 evőkanál víz


A fűszerkeverékhez megőröljük a koriandert, ánizst és fehér borsot, majd összekeverjük a többi őrölt fűszerrel. A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és simára gyúrjuk. 1 órát pihentetjük a hűtőben. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát kb. 2 mm vastagra nyújtjuk és karikákat szaggattunk belőle. Kb. 10 percig sütjük és légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Wednesday, December 12, 2012

Mangókrémes csokoládé mousse tortácska

Az a helyzet, hogy idén nálunk semmilyen új aprósüti nem lesz karácsonykor, mert egyszerűen nem fogy el. Úgyhogy majd sütök egy adag mézest, fahéjas csillagot, meg talán egy negyed adag Mailänderlit. A beiglit úgysem tudja semmilyen más sütemény kiütni, sőt idén még mákos pitét is sütünk majd anyuval, mert már legalább 5 éve, hogy nem ettem. Ha így belegondolok, akkor bizony nálam a karácsony csak a mákról és a töltött káposztáról szól. Persze azért nassolnivalóban nem lesz hiány, mert tervben néhány fagylalt, macaron, képviselő fánk és valamilyen torta, sőt az is lehet, hogy kettő is belefér. Éppen ezért még az ünnep előtt gondoltam kipróbálok ezt-azt, amolyan bemelegítésként. Angolkrém alapú csokimousse még nem készült a konyhámban, úgyhogy tegnap gyorsan összedobtam. Találtam még egy mangót a hűtőben, abból pedig cukrászkrém készült, amiből félgömböket fabrikáltam egy szilikonforma és némi zselatin segítségével. Az egész pedig kókuszos joconde alapra került. Ami a csokimousse-t illeti, maradok inkább a pate a bombe alapnál, ugyanis ez nekem már túl intenzíven csokoládés, akár egy trüffel. Úgyhogy ajánlom, hogy egy adag mangó coulis-val tálaljuk ezeket az egyébként könnyű tortácskákat.


Hozzávalók:

8 darab 7,5x5,5 cm-es gyűrűhöz

a kókuszos joconde piskótához:
3 tojásfehérje
15 g cukor
100 g őrölt mandula
100 g kókuszreszelék
125 g porcukor
3 tojás
40 g liszt
a mangókrémhez:
150 g mangó
150 g tejszín
3 tojássárgája
50 g cukor
1/4 teáskanál vaníliakivonat
5 g zselatinpor
a csokoládé moussehoz:
125 ml tej
125 ml tejszín
3 tojássárgája
20 g cukor
350 g étcsokoládé
400 g tejszín
2 lap zselatin

A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A tojásfehérjét felverjük és a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük. A mandulát és a kókuszreszeléket finomra őröljük. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, belekeverjük a mandulát, kókuszt és a lisztet. Végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét és sütőpapírral bélelt tepsire kenjük. 7-10 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. 8 darab karikát vágunk ki belőle és a desszertgyűrű aljára helyezzük.
A mangót pürésítjük. A zselatinport kevés hideg vízbe áztatjuk és 10 percig állni hagyjuk. A tejszínt a vaníliával forrásig melegítjük. A cukrot habosra keverjük a tojássárgájával, majd a tejszínt ráöntjük és simára keverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és
85°C-ig melegítjük. Amint elérte a hőmérsékletet elkeverjük benne a zselatint, levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a mangópürét. Kb. 5 centi átmárőjű félgömbalakú formákba öntjük és hagyjuk megdermedni, majd a fagyasztóba tesszük kb. 20 percre. A kókuszus alapra helyezünk egy-egy félgömböt, majd ráöntjük a csokoládé mousse-t és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
A moussehoz: a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, közben a tejszínt és a tejet felforraljuk, majd folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájához öntjük.

85°C-ig melegítjük, majd hozzáadjuk a darabokra vágott csokoládét, az előzőleg beáztatott zselatint és addig keverjük míg elolvad. Végül beleforgatjuk a felvert tejszínt és a masszát elosztjuk a 8 gyűrűben. Mielőtt kiszednénk a tortácskákat érdemes azokat 2 órára a fagyasztóba tenni, majd a gyűrűt hajszárítóval melegítve szépen kicsúszik a formából.



Thursday, December 6, 2012

Segíts velünk!

„Méz, fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg, mák, dió, sültalma...
... ezek az ízek és illatok számomra nélkülözhetetlenek az ünnepi készülődés alatt, mert egy szempillantás alatt karácsonyi hangulatot teremtenek.
Az adventi időszak örömét és meghittségét semmi sem teszi tökéletesebbé, mint a családdal együtt töltött idő, és a közösen készített sütemények ínycsiklandó illata.”

Ez a meghittség sajnos nem mindenkinek adatik meg.

Hosszú évek óta indít adománygyűjtő kampányokat a Kifőztük.hu remek csapata, szerencsémre az idén én is részese lehetek a Kifőztük Karácsony 2012 elnevezésű adománygyűjtő akciónak.



Kiscsapatot alkotva, Móricz Tündével (Nagymamám konyhájából), Ruzicska Zsófival (Nyammm), Szabó Zsuzsával, Pergel Katival (FoltosBoltos), Dénes Péterrel (Gour-man), Barta Katalinnal (Katucikonyha), Zsuzsával (Bonbon Mánia), Petrával (Reformkori konyha), Zsirivel (ZsiriCsibe Zabszalma), Székely Kingával (Kulináris Ízbombák) és Szijártó Renátával és Tamási Istvánnal (Salubrity) a  Dankó utcai Wesley János Óvodát – melyet sokan csak Hajléktalan óvodaként ismernek - szemeltük ki, nekik szeretnénk kampányolni.

Az intézményt a szükség hívta életre. 2005-ben kezdte meg működését a Wesley János Lelkészképző Főiskola néhány tantermében és szociális helyiségében, de sajnos a normatívából nem fenntartható, a szülők pedig képtelenek anyagi áldozatot vállalni. Célja, hogy a külső Józsefvárosban élő szegény családok gyermekei megfelelő oktatási intézménybe juthassanak.

Mivel a pénz mindenhol a legkevesebb kategóriába tartozik, az idén a tárgyiasult adományoké a főszerep, élelmiszer, ruha, játék, tisztítószer.
Hogy minek is örülne az Óvoda sok kis lakója? Íme egy lista, hogy könnyebb legyen az adományozás:

  • gyermek ruha 3-7 éves korig (ha nem új az nem baj, csak jó legyen és tiszta),
  • játék 3-7 éves korig,
  • mesekönyv,
  • színes ceruza, gyurma, festék, papír, ragasztó
  • tisztítószer,
  • tisztálkodási szer – fogkrém, fogkefe, folyékony szappan,
  • élelmiszer, sajnos a főzés nem megoldott, így számításba jöhet
  • édes és sós keksz,
  • szaloncukor, hisz itt a karácsony,
  • lekvár,
  • befőtt,
  • és bármi ami nem igényel főzést.

Ha nagyobb mennyiségű adományról lenne szó, vagy bármi gond adódna, kérjük jelezd felénk az ovikaracsony@kifoztuk.hu e-mail címen.

Adományok átvételének helyszíne és ideje:
1086 Budapest, Dankó utca 11. (WJLF épülete), munkanapokon 8.00-16.00
(Amennyiben ez az időpont nem megoldható, a főiskolai portaszolgálat átveszi a felajánlásokat munkaidőn kívül, szabad- és munkaszüneti napokon is.)
Az Óvoda számlaszáma: 11708001-20520380-00000000,
telefonszám:210-5400/262 mellék
 

Minden segítség nagy segítség!

Segíts, hogy a Karácsony mindenkinek az örömére váljék!2013.01.07.:Az akció végeredményéréről itt olvashatsz! Köszönjük mindenkinek a segítséget!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...