Már megint spárga és még mindig nem unom, sőt! Remélem, hogy ti is élvezitek amíg lehet. Most kecskekrémsajttal hoztam össze, amire egy közeli faluban sikerült szert tennem, még a kecskéket is láttam. Gyors tésztagyúrás, közben előfőzzük a spárgát a pestohoz és pikk-pakk össze is dobtuk az ebédet vagy vacsorát. Aki nem akar a töltéssel bajlódni az akár a pestohoz is adhatja a kecskekrémsajtot. A bazsalikom mellé kevés mentát is lehet keverni, sőt mandula helyett akár pisztáciával is készíthetjük a pestót. Tetejére egy kevés zöld került az ablakpárkányról: zsenge sóska és céklalevél, no meg egy jó adag frissen reszelt parmezán.
Hozzávalók:
a tésztához:
200 g liszt (pl. 00-ás)
2 tojás
1 evőkanál olívaolaj
só
a pestohoz:
150 g zöld spárga
50 g blansírozott mandula
1 salotta
1 kis gerezd fokhagyma
150 ml olívalaj
50 g parmezán
10 bazsalikomlevél
1/2 citrom reszelt héja
só
bors
a töltelékhez:
4-5 zöld spárga
70 g kecskekrémsajt
só
bors
A tésztához szitáljuk le a lisztet majd csináljunk a közepébe a mélyedést és tegyük bele az enyhén felvert tojásokat és egy villával kezdjük el összedolgozni. Gyúrjuk össze az olívaolajjal és a sóval együtt, majd tegyük fél órára a hűtőbe pihenni.
A pestóhoz a spárgát forró sós vízben 2-3 percig főzzük. Ha nem vékony, zsenge spárgánk van, akkor azt vágjuk darabokra és kb. 5 percig főzzük. Pici olívaolajban pároljuk üvegesre a hagymát és fokhagymát majd adjuk a spárgához. A többi hozzávalóval együtt pürésítsük, ízesítsük sóval és borssal.
A töltelékhez a spárgát megpucoljuk és vékony karikára vágjuk, majd sós vízben blansírozzuk. Összekeverjük a spárgaszeleteket a kecskekrémsajttal és sóval-borrsal ízesítjük.
Tésztagép
segítségével nyújtsuk vékonyra a tésztát és tegyük a tölteléket kis
halmokban rá, majd takarjuk le egy másik réteggel és szagassuk ki.
Enyhén gyöngyöző sós vízbe főzzük meg 2-3 perc alatt, majd tálalás előtt
keverjük össze a pestoval.
Friday, May 17, 2013
Tuesday, May 14, 2013
Spárgás burgonyasaláta füstölt pirospaprikás durbinccsal
Még
mindig nem sikerült úgy összehangolnom a dolgokat, hogy szegény blogra
több idő jusson, pedig nagyon igyekszem! Mindenesetre most elhoztam
nektek az aktuális kedvencem, amit egyszerűen nem tudok megunni! Annak
is egy részét, méghozzá a zöldspárgát magos mustáros öntettel. Mióta
elkezdődött a szezon már nagyon sokszor összedobtam. Egyébként pedig
mondhatni most szinte csak spárgán élünk: hol klasszikusan holland mártással,
máskor citromos szószban tésztával, vagy csak úgy nyersen, mindegy,
csak spárga legyen! Húúú, hogy mennyire fog hiányozni, ha véget ér a
szezon, de szerencsére még jó néhány hétig élvezhetjük ezt a csodás
zöldséget. Ebben a salátában bazsalikom és chili dobja fel a
zöld spárgát, a hal meg amolyan ráadás, ha többre vágyunk, mintcsak egy
salátára.
Hozzávalók:
500 g salátának való burgonya
300 g zöld spárga
1 lilahagyma
1 chili
4-5 retek
1 csokor bazsalikom
4 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj
1/2 citrom leve
2 teáskanál magos mustár
ízlés szerint chilipehely
só
bors
A burgonyát megfőzzük és még melegen meghámozzuk. Közben a spárga végét letörjük (pontosan annyi fog letörni belőle, mint amennyi a fás rész) és forró, sós vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük. A retket, lilahagymát és a ízlés szerinti mennyiségű chilit vékony karikára vágunk. Az öntethez simára keverjük az olajat a citromlével, mustárral és sóval, borssal valamint chilipehellyel ízesítjük. Az öntethez adjuk a felvágott burgonyát, a spárgát, retket, chilit, lilahagymát és a bazsalikomot majd összekeverjük. Langyosan tálaljuk. A halat beirdaljuk (lehetőség szerint nem túlhalászat által veszélyeztett fajt válasszunk!) sózzuk, borssozzuk és füstölt pirospaprikás lisztben megforgatjuk majd bő olajban aranybarnára sütjük.
Tuesday, May 7, 2013
Pisztáciás spárgasaláta kucsmagombával
Jelen! Akarom mondani, beindult a konyha, igaz még döcögősen, mert elég sok minden szakadt a nyakamba, viszont lassan de biztosan azért életet lehelek szegény "sarokba". Gyakran kapok leveleket melyekben különböző termékekra hívják fel a figyelmem, s mint látjátok nem túl sok sikerrel, ugyanis a blogra ezek csak nagyon ritkán jutnak el. Nem lesz ez a jövőben sem másképpen, de erre nem tudtam nemet mondani. Hogy miről van szó? A pisztáciáról, bocsánat A PISZTÁCIÁRÓL! Azám csupa-csupa nagybetűvel, ugyanis ez Szicília zöld aranya vagyis a D.O.P. által védett brontei pisztácia, melyet ezúton is nagyon szépen köszönök a NOOSTI Kft.-nek és üzenem, hogy zseniálisan finom! Akik ismernek, azok tudják, hogy gyengém a pisztácia és minden ami Szicíliából származik, így remélem, hogy a kedves olvasók is elnézik ezt most nekem. Ehhez a könnyű előételhez pisztácia pasztából készült öntet a spárgára. Melegen, illetve langyosan ajánlom mindenkinek, most, hogy tombol a zöldségek királyának szezonja.
Hozzávalók:
az öntethez:
2 evőkanál pisztácia paszta
1 kis gerezd fokhagyma
1/2 salotta
1 lime leve és reszelt héja
1/4 teáskanál angol mustár
4-5 friss bazsalikomlevél
2-3 evőkanál olívaolaj
1/4 teáskanál akácméz
ha túl sűrű lenne 1-2 teáskanál víz
só
bors
valamint még:
400 g zöld spárga
100 g kucsmagomba
4 marék salátakeverék
1 teáskanál vaj
1 ág kakukkfű
só
bors
A salátát alaposan megmossuk és hagyjuk lecsöpögni. A spárga felét forró grillserpenyőben 2-3 percig vagy míg színt kap grillezzük. A kucsmagombát alaposan megtisztítjuk, félbevágjuk és vajban a kakukkfűvel aranybarnára pirítjuk. Az öntethez mindent simára turmixolunk és sóval, borssal ízesítjük. A nyers és a grillezett spárgát összekeverjük a salátával és az öntettel, majd hozzáadjuk a kucsmagombát, sóval és borssal ízesítjük és pirított kenyérrel tálaljuk.
az öntethez:
2 evőkanál pisztácia paszta
1 kis gerezd fokhagyma
1/2 salotta
1 lime leve és reszelt héja
1/4 teáskanál angol mustár
4-5 friss bazsalikomlevél
2-3 evőkanál olívaolaj
1/4 teáskanál akácméz
ha túl sűrű lenne 1-2 teáskanál víz
só
bors
valamint még:
400 g zöld spárga
100 g kucsmagomba
4 marék salátakeverék
1 teáskanál vaj
1 ág kakukkfű
só
bors
A salátát alaposan megmossuk és hagyjuk lecsöpögni. A spárga felét forró grillserpenyőben 2-3 percig vagy míg színt kap grillezzük. A kucsmagombát alaposan megtisztítjuk, félbevágjuk és vajban a kakukkfűvel aranybarnára pirítjuk. Az öntethez mindent simára turmixolunk és sóval, borssal ízesítjük. A nyers és a grillezett spárgát összekeverjük a salátával és az öntettel, majd hozzáadjuk a kucsmagombát, sóval és borssal ízesítjük és pirított kenyérrel tálaljuk.
Subscribe to:
Posts (Atom)