Thursday, March 12, 2009

Vargányás gnocchi

Közeledik a hétvége és a hűtő is egyre üresebb. Feltűnt, hogy nagyon de nagyon rég nem főztem semmit burgonyából. Ezt altámasztotta a spájzban lévő temérdek mennyiségű, különböző fajtákból alakult krumplihadsereg is. Ráakadtam még néhány szelet pármai sonkára és egy darab parmezánra, így gondoltam a legjobb ha gnocchit készítek, hiszen a hozzávalók is ezért kiáltottak.


Hozzávalók:
300 g burgonya
1 tojás
90-100 g liszt (a burgonya keményítőtartalmától függően)
15 szárított vargánya
1 ek vaj
1 salotta
100 ml fehérbor
200 ml vargányás víz
100 ml borjúalaplé
150 ml tejszín
20-30 g pármai sonka
50 g csiperke
5 ek parmezán
petrezselyemzöld
só, bors



Öntsünk forrásban lévő vizet a szárított vargányára és hagyjuk ázni 30 percig. Öntsük le a vizet és tegyün félre. Szárítsuk meg a gombát, nyomjuk ki belőle a vizet és pürésítsük. Főzzük meg a burgonyát és még melegen pucoljuk meg és nyomjuk át krumplinyomon, majd hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a vargányapürét, lisztet, tojást, sót, borsot és gyúrjunk egy puha tésztát. Vágjuk ketté és sodorjunk ujjnyi vastag hengert. Vágjuk kis darabokra és egy villa segítsévél formázzuk. Sós vízben főzzük meg őket, amint a tetején úsznak már kész is vannak. A szószhoz olvasszunk vajat és pirítsuk meg benne a gombát, tegyük félre, adjuk hozzá a hagymát és öntsük fel fehérborral. Ha elfőtt öntsük rá a borjúalaplevet és a vargányás vizet, majd főzzük felére. Adjuk hozzá a tejszínt és főzzük sűrűre. Keverjük bele a parmezánt, a sonkát és a petrzselymet. Ízesítsük sóval, borssal.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...