A Taleggio sajt Olaszország Lombardia tartományából származik, onnan is az azonos nevű völgyből. Mindig ősszel és télen kezdődik a termelés amikor a tehenek már "fáradtak" (stracche). A sajt négyszögletes alakú, színe az elefántcsontszínűtől a rózsaszínig változhat. A hűtőben lapult még egy darab Taleggio, és úgy gondoltam ideje végre felhasználni. Mivel a gombák egyre hangosabban kiabáltak, így fogtam magam és összeraktam a kettőt majd letakartam tojással. Krémes, ízletes és könnyű ebéd lett belőlük ami reggelinek sem megvetendő!
Hozzávalók:
200 g barna csiperke
2 zöldhagyma
2 ek vaj
1 marok petrezselyemzöld
2 tojás
1 ek földimogyoróolaj
50 g Taleggio
só, bors
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Vágjuk negyedekre a gombát és süssük olvasztott vajon aranybarnára. Adjuk hozzá a hagyma zöldjét és a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. Kenjük ki vajjal két kis formát. Tegyük az aljára a gombát, vágjuk rá a sajtot. Keverjük össze a tojássárgájákat az olajjal és egy evőkanál vízzel. A fehérjéket pedig verjük fel egy csipet sóval, majd adjuk a sárgájákhoz és öntsük az egészet a gomba tetejére. Süssük 10-15 percig.
No comments:
Post a Comment