A gasztroblogokon tombol a kürtöskalácsláz! Ebből kimaradni nagy kár lenne, így ma én is sütöttem egy adagot.
Hozzávalók:
30 g élesztő
200-250 ml tej
2 ek cukor
500 g liszt
2 tojás
2 tojássárgája
1 csipet só
60 g vaj, olvasztva
fahéjas cukor, cukros dió
Melegítsünk 100 ml tejet langyosra és öntsük az élesztőre és az arra rászórt egy evőkanál cukorral, majd hagyjuk állni míg felfut. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a maradék cukrot, a tojásokat, a tojásságájákat, a sót és gyúrjuk pár percig, miközben a maradék tejet lassan hozzáöntjük. Amint a tészta elválik az edény oldalától öntsük hozzá az olvasztott vajat. Hagyjuk 1 órán át kelni. Ezalatt készítsük elő a papír gurigákat: vonjuk be alufóliával és kenjük meg őket olajjal Lisztezett deszkán nyújtsuk kb 1 centi vastag téglalapra és vágjuk 2-3 cent széles csíkokra. Tekerjük a csíkokat a gurigákra és kenjük meg vizes ecsettel, majd hempergessük amibe kívánjuk. Süssük 10-15 percig 170°C-on.
No comments:
Post a Comment