Hozzávalók:
4 tartelettes-hez
a kakaós pitetésztához (Johnny Iuzzini receptje alapján):
140 g hideg vaj
150 g cukor
1 csipet só
1 tojás
1 tojásfehérje
310 g liszt
50 g kakaó
4 g sütőpor
az étcsokoládé mousse-hoz:
3 tojássárgája
85 ml egyszerű szirup (ezt 90 g cukorból 90 ml vízből főzöm)
150 g étcsokoládé minimum 60%-os
300 ml tejszín
a karamellizált banán mousse-hoz:
ez a mennyiség valószínűleg elég 8 darabhoz
200 g nagyon érett, bio banán
50 g nádcukor
20 g vaj
50 ml rum + 1 evőkanál
1 lap zselatin
1 tojásfehérje
25 g cukor
150 ml tejszín
a sós karamellizált fehér csokoládé ganache-hoz:
200 g karamellizált fehér csokoládé
140 g tejszín
ízlés szerint fleur de sel
valamint még:
földimogyoró és fehér csokoládé a díszítéshez
Keverjük krémesre a vajat a cukorral és sóval. Adjuk hozzá a tojást és a fehérjét, aztán a lisztet, kakaót és a sütőport. Gyúrjuk simára és tegyük legalább 1 órára a hűtőben. Négy tarteletteshez nekem kb. a felére volt szükségem, a maradékot nyugodtan fagyasszuk le. Süssük elő vakon az alapokat 180°C-on kb. 10 perc alatt 10 cm-es pitekarikában.
A csokolédét gőz felett megolvasztjuk, a tojássárgájat a sziruppal vízfürdőben, úgy, hogy az edény félig a vízben legyen, krémesre verjük, majd levesszük a tűzhelyről és addig verjük tovább míg kihűl. Az olvasztott csokoládét a tojássárgájás masszához keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt és zsacskóba töltjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.
A banánt meghámozzuk és kb. 1 centis karikákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a nádcukrot és addig kevergetjük, míg karamell keletkezik. Ehhez hozzáadjuk a banánt és alaposan összekeverjük. Felöntjük a rummal és ha elfőtt pürésítjük. A banánpürét átkenjük egy sűrű fonású szűrőn. Az előzőleg beáztatott zselatint a maradék evőkanál meleg rumban feloldjuk és a püréhez keverjük. Fontos, hogy átkenjük, különben nem lesz sima a mousse állaga. A cukrot 1 teáskanál vízzel felfőzzük és amint elérte a 120°C-ot a félig felvert tojásfehérjéhez csurgatjuk és kemény habbá verjük. Közben a tejszínt is habbá verjük és mindekettőt a banánpüréhez adjuk. Zsákba töltjük és legalább 2 órára a hűtőbe rajuk.
A ganache-hoz a tejszínt felforraljuk és a karamellizált fehér csokoládéra öntjük és simára keverjük. Ízlés szerint fleur de sel-el feldobjuk.
Az elősütött alapokba elosztjuk a ganache-t (folyékony lesz, ha nem szeretnénk, akkor adjunk hozzá 2-3 evőkanál vajat vagy hagyjuk állni egy éjszakát a hűtőben, erre nekem most nem volt időm), majd hűtjük legalább 2 órán keresztül. Ezután a kétféle mousse-t úgy rétegezzük, ahogy szeretnénk. Mivel a banánmousse színe nem annyira szép, ezt érdemes eldugni a tortácskák közepébe, így ráadásként meglepetésként bukkan majd fel az intenzív banáníz. Földimogyoróval és fehér csokoládé forgáccsal díszítjük. Mint minden tortát érdemes ezt is egy éjszakát a hűtőben állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.
No comments:
Post a Comment