Úgy
fest, hogy végre valahára beköszönt a tavasz! A medvehagyma mellett
talán a spenót az első tavaszi nagykövet, mely ellepi a piacokat.
Igazból évekig nem voltunk jóban, de idén minden megváltozott. Azt azért
nem hiszem, hogy valaha is le fogok ülni és bevágok egy tányér
spenótfőzeléket tükörtojással, persze sosem lehet tudni! Mindenestre a csigában
és most galuskaként is remekül vizsgázott! Az igazsághoz azért
hozzátartozik, hogy még csak a bébispenóttal kötöttünk szorosabb
barátságot, ami olykor salátaként is az asztalra kerül. No, de most
lássuk mit is hoztam nektek. Szeretem az olyan ételeket, amiből nem
marad meg se fehérje, se sárgája, hogy aztán törje az ember a fejét mi
legyen belőle. Ez kérem szépen pontosan olyan! A galuskához
tojásfehérjét, míg a mártáshoz sárgáját használtam. A spenótos galuska
hála fehérjének igazán könnyűre sikerült, ezt a könnyedséget hivatott a
mascarpone sabayon megerősíteni, de hogy ne legyen unalmas, ezért
pirított dió és feta sajt is került a tányérra.
Hozzávalók:
a spenótos galuskához:
240 g liszt
200 g spenót + 2 marék
4 tojásfehérje
1 gered fokhagyma
1/4 teáskanál vaj + 2 evőkanál
só
bors
szerecsendió
a mascarpone sabayonhoz:
4 tojássárgája
2 evőkanál zöldség vagy szárnyas alaplé
2 evőkanál száraz fehérbor
150 g mascarpone
30 ml tej
só
bors
valamint még
50 g feta sajt
néhány levél bébispenót
2 marék dió
A
galuskához a finomra vágott fokhagymát vajban megpároljuk. A spenótot
forró sós vízbe dobjuk és amint összesett már ki is szedjük és nyomban
lehűtjük. A spenóthoz adjuk a fokhagymát és az egészet pürésítjük. A
lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a spenótpürét és a
tojásfehérjét, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Gyöngyöző vízbe szaggatjuk és amint feljött a tetejére kiszedjük.
Serpenyőben vajat olvasztunk, rádobjuk a maradék spenótot és ha
összesett átforgatjuk benne a galuskát.
A sabayonhoz a
tojássárgájákat vízfürdőben a fehérborral és az alaplével habosra
keverjük. Közben alacsony hőfokon a tejben megolvasztjuk a mascarpone
sajtot és a felvert tojássárgájákhoz adjuk, majd még 2-3 percen
keresztül verjük. Sóval, borssal ízesítjük.
Tálaláskor a spenótgaluskát a sabayonra szedjük, feta sajttal, bébispenótlevéllel és pirított dióval megszórva kínáljuk.
No comments:
Post a Comment