Úgy hiszem, hogy vannak olyan ételek, amelyeket mindenképpen úgy kell elkészíteni ahogy azt nagymamáink, és dédnagymamáink tették. A szilvás gombóc is ezek közé tartozik. Gyerekként a szilvát sosem ettem meg, csak a tésztát rengeteg cukorral. A zsemlemorzsa pedig szóba se jöhetett, helyette dió, mogyoró vagy kókusz. Így felnőtt fejjel, azonban azt kell mondanom, hogy csakis zsemlemorzsával az igazi. Persze igazán dekoratív ha fehér kókuszreszelék vagy fekete darált mák borítja, de szerintem az eredetit semmi sem tudja felülmúlni.
Hozzávalók:
1 kg burgonya
200-300 g liszt (attól függ, mennyit vesz fel a burgonya)
csipet só
1 ek gríz
2 ek olaj
1 tojás
zsemlemorzsa
fahéj
cukor
szilva
Főzzük meg a burgonyát, majd pucoljuk meg és még melegen nyomjuk át a krumplinyomón. Adjuk hozzá a lisztet, sót, grízt, tojást és olajat, majd óvatosan gyúrjuk össze, de vigyázzunk ne dolgozzuk túl! Lisztezett deszkán formázzunk hengert a tésztából és szeleteljük fel. Minden szelet közepére tegyünk egy fahéjas cukorral töltött szilvát és formázzunk gombócot. Sós vízben főzzük ki és hempergessük pirított zsemlemorzsába, majd tálaljuk egy jó adag fahéjas porcukorral.
>
No comments:
Post a Comment