Gâteau Saint Honoré: egy francia torta, melyet az amien-i püspökről, Szent Honoriusról neveztek el, aki nem más mint a pékek védőszentje. A torta leveles tészta alapon áll amire egy égetett tészta réteg kerül, a töltelék pedig crème pâtissière (klasszikus cukrászkrém). Díszítésként pedig apró karamellel bevont és a krémmel megtöltött égetett tészta golyók, valamint tejszín szolgál.
Hozzávalók:
135 g liszt
240 ml víz
58 g vaj
1 csipet só
240 ml tojás
7 g zselatin
60 ml víz
130 g cukor
70 g liszt
1/4 kk só
5 tojássárgája
500 ml tej
1 kk sherry vagy rum
3 tojásfehérje
105 g cukor
Miután előző nap elkészítettük a leveles tésztát nincs más dolgunk mint, hogy egy tetszőleges méretű kört (22-25 cm) vágjunk ki belőle és ezt hagyjuk pihenni amíg az égetett tészta is elkészül. Melegítsük a vizet a sóval, a vajjal míg az teljesen elolvad. Ezután adjuk hozzá a lisztet és egy fakanállal keverjük folyamatosan 2-3 percig, míg a massza összeáll. Ezután adjuk hozzá a tojásokat egyenként miközben kézimixerrel keverjük. Az így elkészült tésztával nyomjunk 3 kört a levelestészta alapra, a szélén elkezdve. Valamint a sütőpapíron szabadon maradó helyre nyomjunk 12-13 darab cseresznyenagyságú golyót. Előmelegített sütőben 200°C-on süssük a golyócskákat 10 percig (lehet mindent egyszerre egy lapon), majd csökkentsük a hőmérsékletet 190°C-ra és süssük tovább 8 percet, majd vegyük ki és az alapot hagyjuk még további 30-35 percig sülni.
No comments:
Post a Comment