Tömérdek olyan zöldség és gyümölcs kombináció létezik, melynek szezonja bizony nem esik egybe. Ilyen például a spárga amihez remekül illik a vérnarancsos hollandi mártás, de ilyenkor már rég vége a vérnarancsszezonnak. Vagy például a friss kígyóuborka is rengeteg ételbe festne jól, de a felfújt, hosszú utat megtett uborka íze bizony messze van a helyitől. Abba még belegondolni is rémes, mennyi mindennel lehet tele. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha import zöldségről vagy gyümölcsről van szó az rossz. Nem, nem minden rossz. Hiszen vannak olyanok, melyet tényleg akkor hoznak amikor az adott országban van szezonja, csak figyelni kell. Bár továbbra is tartom, hogy azt, ami nálunk is megterem azt bizony akkor együk amikor itt az ideje és ne csábuljunk el. Viszont ott az articsóka, a citrom, a narancs, az ananász, a mangó, az avokádó és még sorolhatnám! De az tényleg túlzás, hogy már hetek óta görögdinnyét árulnak mindenütt. Ilyenkor? Ez is olyan, mint a februári eper. Azám, de ott van például a Marmadino paradicsom egyenesen Szicíliából, melynek szezonja február közepétől májusig tart. No, erre például én képtelen vagyok nemet mondani, már csak azért is, mert imádok mindent, ami szicíliai és nagy paradicsombolond vagyok. Ez talán az a bizonyos kivétel, ami erősíti a szabályt. Mondanom sem kell, hogy zseniális az íze, kár lett volna a levesbe, amihez az ötletet a tegnapi ketchup adta és még aznap este megfőztem.
Hozzávalók:
600 ml paradicsomlé
200 g rebarbara
2 evőkanál repceolaj
1 hagyma
10 g friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
50 g zellergumó
4-5 evőkanál barnacukor
50 ml portói
1 babérlevél
1-2 szegfűszeg
1 csillagánizs
1/2 teáskanál koriandermag
1 csokor bazsalikom
só, bors
A hagymát, fokhagymát, gyömbért és zellert pucoljuk meg és vágjuk kockára és pároljuk néhány percig a forró olajban. Adjuk hozzá a szeletekre vágott rebarbarát és a cukrot, majd hagyjuk enyhén karamellizálódni, majd öntsük fel a borral és főzzük el. Adjuk hozzá a paradicsomlevet és a fűszereket egy kis darab gézbe kötve, hogy aztán könnyen ki tudjuk majd szedni. Főzzük kb. 10-15 percig, majd miután kiszedtük a fűszereket pürésítsük, ízesítsük sóval és borssal, majd tegyük bele a csokor bazsalikomot és hagyjuk a tűzhelyen kb. 5 percig alacsony hőfokon, nem kell már főnie. Amennyiben túl sűrű a leves adjunk hozzá zöldség alaplevet, szükség esetén pedig még adjunk hozzá egy kevés cukrot. Frissen reszelt narancshéj pedig nagyszerűen feldobja.
2 comments:
ez jöhet :)
küldöm :)
Post a Comment