Tuesday, August 9, 2011

Ecetes uborka

Idén először végre sikerült uborkát kovászolnom, ami persze egyáltalán nem nagy dolog, viszont akkor próbálja meg az ember, ha nem tud hozzá uborkát szerezni. Mert bizony ami a salátauborkákat illeti, abban itt hiány nincs. Mini kígyóuborkától a rücskösön keresztül minden kapható, de kovászolni valót bizony csak a szomszéd országban találni. Sajnos, ahhoz is csak egyetlen egyszer volt szerencsém, de ilyen finom kovászos uborkát már rég ettem. A sikernek köszönhetően úgy gondoltam, hogy rakok el ecetes uborkát. Ennek az uborkának a beszerzése egyáltalán nem volt gond, mert az egyik farmon bizony pont megfelelő fajtát termesztenek. A lekvárokat leszámítva elég tapasztalatlan vagyok még a befőzések terén, ezért csak kis mennyiséggel kezdtem. Egyébként a savanyú uborka nagy kedvencem, de nem sok van, amelyik igazán ízlik, ezért épp itt az ideje, hogy végre kikísérletezzem a sajátomat. Úgyhogy, már alig várom, hogy néhány hónap múlva megkóstolhassam és akkor jövőre beindul a nagyüzemi gyártás.



Hozzávalók: 
2 kg uborka
500 ml ecet (5%-os)
600 ml víz
150 g cukor
2 hagyma
néhány gerezd fokhagyma
2 csokor kapor
mustármag
koriandermag
feketebors
szegfűbors
babérlevél



Miután az uborkákat alaposan megmostuk, egy éjszakára tegyük sós vízbe, majd másnap mossuk át. A fűszereket mozsárban törjük meg, hogy az aromájuk könnyebben kiszabaduljon. Tegyünk az üvegek aljára kaprot, hagymát, fokhagymát, babérlevelet és ízlés szerint fűszereket. Főzzük fel a vizet az ecettel és a cukorral, eközben pedig tegyük az uborkákat az üvegbe, szorosan egymás mellé, majd öntsük rá a forró levet. Tegyük az üvegeket egy nagy lábosba és öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje. Ügyeljünk arra, hogy a víz és az üvegek hőmérséklete körülbelül ugyanannyi legyen. Főzzük 90°C-on kb. 10 percig. 3-4 hét múlva már ehető, de az igazi íze csak 3-4 hónap múlva alakul ki.


2 comments:

Csibe said...

Nagyon kis szépek!
Én is a miniubikat szeretem. :)

chriesi said...

Nálam se jöhet szóba más. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...