Idén először végre sikerült uborkát kovászolnom, ami persze egyáltalán nem nagy dolog, viszont akkor próbálja meg az ember, ha nem tud hozzá uborkát szerezni. Mert bizony ami a salátauborkákat illeti, abban itt hiány nincs. Mini kígyóuborkától a rücskösön keresztül minden kapható, de kovászolni valót bizony csak a szomszéd országban találni. Sajnos, ahhoz is csak egyetlen egyszer volt szerencsém, de ilyen finom kovászos uborkát már rég ettem. A sikernek köszönhetően úgy gondoltam, hogy rakok el ecetes uborkát. Ennek az uborkának a beszerzése egyáltalán nem volt gond, mert az egyik farmon bizony pont megfelelő fajtát termesztenek. A lekvárokat leszámítva elég tapasztalatlan vagyok még a befőzések terén, ezért csak kis mennyiséggel kezdtem. Egyébként a savanyú uborka nagy kedvencem, de nem sok van, amelyik igazán ízlik, ezért épp itt az ideje, hogy végre kikísérletezzem a sajátomat. Úgyhogy, már alig várom, hogy néhány hónap múlva megkóstolhassam és akkor jövőre beindul a nagyüzemi gyártás.
Hozzávalók:
2 kg uborka
500 ml ecet (5%-os)
600 ml víz
150 g cukor
2 hagyma
néhány gerezd fokhagyma
2 csokor kapor
mustármag
koriandermag
feketebors
szegfűbors
babérlevél
Miután az uborkákat alaposan megmostuk, egy éjszakára tegyük sós vízbe, majd másnap mossuk át. A fűszereket mozsárban törjük meg, hogy az aromájuk könnyebben kiszabaduljon. Tegyünk az üvegek aljára kaprot, hagymát, fokhagymát, babérlevelet és ízlés szerint fűszereket. Főzzük fel a vizet az ecettel és a cukorral, eközben pedig tegyük az uborkákat az üvegbe, szorosan egymás mellé, majd öntsük rá a forró levet. Tegyük az üvegeket egy nagy lábosba és öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje. Ügyeljünk arra, hogy a víz és az üvegek hőmérséklete körülbelül ugyanannyi legyen. Főzzük 90°C-on kb. 10 percig. 3-4 hét múlva már ehető, de az igazi íze csak 3-4 hónap múlva alakul ki.
Nagyon kis szépek!
ReplyDeleteÉn is a miniubikat szeretem. :)
Nálam se jöhet szóba más. :)
ReplyDelete