Kicsit nehezen megy most a gépelés, mivel olyan ügyes voltam a hétvégén, hogy az autónk ajtaját az ujjamra csaptam. Szerencsére annyira nem vészes, de azért biztos beletelik egy kis időbe, amíg a lila szín eltűnik és az ujjam mérete is újra normális lesz. Ha már lila, akkor szilva! Lépten-nyomon mindenütt szilvát árulnak a parasztházak előtt. Persze nem is én lennék, ha nem vásároltam volna legalább öt különböző helyen, de hát tesztelni kell, hogy megtaláljam a legaromásabbat, nem igaz? Bár olyan igazi gombócba valót nem találtam, így helyette szilvakrémes kosárkák sültek, mandulás-zabpelyhes morzsával. Persze könnyű dolgom volt, mivel kosárka szinte mindig van itthon, így csak a krémet kellett kitalálnom bele. Nem szívesen hívom mousse-nak, mert nemhogy nem pâté à bombe alapú, de még olasz meringue se könnyít rajta, viszont az elkészítése hasonló, de kevesebb macera.
Hozzávalók:
450 g szilva
20-30 g cukor
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
csillagánizs
2 lap zselatin
200 g tejszín
40 g vaj
30 g barnacukor
40 g darált mandula
50-60 g zabpehely
Magozzuk ki a szilvát és helyezzük egy tálba. Keverjük össze a vanília kikapart magját a cukorral és tegyünk mindegyik szilva közepébe. 180°C-on süssük meg a szilvát 15-20 perc alatt a többi fűszerrel együtt. Távolítsuk el a fahéj rudat, a csillagánizst, a vanília rudat és pürésítsük a szilvát. Kb. 200 g pürét melegítsünk és keverjük bele az előzőleg beáztatott zselatint. Verjük fel a tejszínt, majd forgassuk bele a szilvapürébe. Tegyük a hűtőbe 5-6 órára. A morzsához keverjük össze a hozzávalókat és morzsoljuk egy sütőpapírral lefedett tepsire majd süssük meg 200°C-on néhány perc alatt. A kosárkákhoz recept itt.
2 comments:
Hozom a fagyimat, viszem a sütidet! :)
Ez jó csereüzlet! :)
Post a Comment