Babapiskóta
Amikor nem áll az ember rendelkezésére egy könyvtár tele régi, kopott, sárgalapú, de annál izgalmasabb gasztronómiatörténeti könyvekkel, olyankor bizony nagy feladat utánajárni bizonyos ételek eredetének. Most éppen a babapiskóta után kutattam lázasan, persze arra, hogy magyarul miért éppen így hívják, valószínűleg sosem fog fény derülni. Mint ahogyan 8-9 éves koromban rá kellett döbbennem, hogy Verne Gyula, nemhogy nem magyar, de nem más, mint a francia Jules Verne, sosem fogom megérteni, miért kellett magyarosítani a nevét. Teljes félrevezetés! Ennyi erővel Harry Potter-t is átkeresztelhették volna akár Nagy Jánossá. No de inkább térjünk vissza az eredeti témához, a biscuit à la cuillère-hez, vagyis a "kanálkekszhez". A legtöbb forrás szerint a XV. század vége felé született, méghozzá a Savoya-i Hercegség udvarában, méghozzá a király látogatásnak alkalmából, s ezután hivatalos udvari édességként kínálták az odalátogatóknak. A recept a nemesi házasságok nyomán az európai arisztokrácia minden jeles személyiségéhez eljutott. Egy monda szerint I.(Nagy)Péter orosz cár hitvesének is kedvenc csemegéje volt. Annyira szerette, hogy franciaországi látogatásukkor a szakácsot megvásárolták és úgy tértek vissza Szentpétervárra.
Hozzávalók:
3 tojás
75 g cukor
95 g liszt
2 ek kukoricakeményítő
kb. 50 g cukor a szóráshoz
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeverés) és készítsünk elő két tepsit sütőpapírral. Verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval félkeményre, majd adagoljuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá. Egy villával keverjük össze a sárgájákat, majd forgassuk óvatosan a felvert fehérjéhez. Szitáljuk rá lisztet és a keményítőt és óvatosan keverjük össze. Töltsük egy habzsákba és nyomjunk babapiskóta formájú rudacskákat a sütőpapírra. Szórjuk meg cukorral és hagyjuk állni 3 percig, majd szórjuk meg újra cukorral és süssük kb. 10 percig, majd cseréljük meg a tepsiket és süssük újabb 3-5 percig. Légmentesen elzárva 2-3 hétig eltartható.
16 comments:
Nagyon guszta, és biztosan sokkal finomabb mint a bolti. Kifogom próbálni. A "cseréljük meg a tepsiket" azt jelenti, hogy egyszerre két tepsivel van a sütőben??? Bocsika ha túl értetlen vagyok.:)
Igen, egyszerre két tepsi megy a sütőbe, mert a piskóta kényes, nem tenne neki jót, ha 15 percig állnia kellene. Ezért, ha van légkeverés, jó, ha úgy sütöd. Megcserélni azért kell, hogy az alsó tepsi is szépen megpiruljon. :)
ó, ennek muszáj adnom egy esélyt :) nagyon szeretem kakóba mártogatni :)) (irul-pirul, de igaz)
...én teäba szeretem. :))
tejbe ...:)
Ez szakácsok könyve recept? Bár én épp most Timus-tól akarom kipróbálni a hétvégén egy hatalmas charlotte-hoz
:)) nem szakácsok könyve, egy cetlire firkáltam még valamikor, azt hiszem talán a Cordon Bleu At Home könyvből származik.
Köszönöm a választ!!! Van légkeveréses sütőm, szinte mindig azzal sütök.
Szívesen! :)
Most írom ki, a babó imádja, de kicsit sokallom a 800 Ft-ot a Mannerért, ezentúl ilyet kap, "sarki babapiskótát". Millió köszönet a receptért!
Nálam épp most sül egy adag. :)) Remélem babónak és neked is ízleni fog! Ha van kedved számolj majd be, örülnék neki. :)
Jelentem, elkészült! Nagyon elégedett vagyok, millió köszönet a receptért, ha hozzájárulsz, feldobnám a blogra. :-) A formája majd legközelebb jobb lesz, a habzsák még nem a barátom.
Jaj, de örülök neki! Egészségetekre. Nyugodtan dob fel. :) A sokadik adag után már profin fogod nyomni. :DD Mi se vagyunk még ennyira jóba.
Köszi, köszi! Azt hiszem, gyakori vendég lesz a konyhámban. :-)
Jaj de örülök neki! :)
megcsináltam. finom lett de nem ilyen szép. az íz, mint a bolti, a vastagságon és a habzsák használaton még fejlesztenem kell :) köszi.
Az a lényeg, hogy ízlett, elsőre nekem se sikerültek szépnek!:)
Post a Comment