Pages

Tuesday, August 2, 2011

Babapiskóta

Amikor nem áll az ember rendelkezésére egy könyvtár tele régi, kopott, sárgalapú, de annál izgalmasabb gasztronómiatörténeti könyvekkel, olyankor bizony nagy feladat utánajárni bizonyos ételek eredetének. Most éppen a babapiskóta után kutattam lázasan, persze arra, hogy magyarul miért éppen így hívják, valószínűleg sosem fog fény derülni. Mint ahogyan 8-9 éves koromban rá kellett döbbennem, hogy Verne Gyula, nemhogy nem magyar, de nem más, mint a francia Jules Verne, sosem fogom megérteni, miért kellett magyarosítani a nevét. Teljes félrevezetés! Ennyi erővel Harry Potter-t is átkeresztelhették volna akár Nagy Jánossá. No de inkább térjünk vissza az eredeti témához, a biscuit à la cuillère-hez, vagyis a "kanálkekszhez". A legtöbb forrás szerint a XV. század vége felé született, méghozzá a Savoya-i Hercegség udvarában, méghozzá a király látogatásnak alkalmából, s ezután hivatalos udvari édességként kínálták az odalátogatóknak. A recept a nemesi házasságok nyomán az európai arisztokrácia minden jeles személyiségéhez eljutott. Egy monda szerint I.(Nagy)Péter orosz cár hitvesének is kedvenc csemegéje volt. Annyira szerette, hogy franciaországi látogatásukkor a szakácsot megvásárolták és úgy tértek vissza Szentpétervárra. 
 

Hozzávalók:

3 tojás
75 g cukor

95 g liszt
2 ek kukoricakeményítő
kb. 50 g cukor a szór
áshoz

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeverés) és készítsünk elő két tepsit sütőpapírral. Verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval félkeményre, majd adagoljuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá. Egy villával keverjük össze a sárgájákat, majd forgassuk óvatosan a felvert fehérjéhez. Szitáljuk rá lisztet és a keményítőt és óvatosan keverjük össze. Töltsük egy habzsákba és nyomjunk babapiskóta formájú rudacskákat a sütőpapírra. Szórjuk meg cukorral és hagyjuk állni 3 percig, majd szórjuk meg újra cukorral és süssük kb. 10 percig, majd cseréljük meg a tepsiket és süssük újabb 3-5 percig. Légmentesen elzárva 2-3 hétig eltartható.

16 comments:

  1. Nagyon guszta, és biztosan sokkal finomabb mint a bolti. Kifogom próbálni. A "cseréljük meg a tepsiket" azt jelenti, hogy egyszerre két tepsivel van a sütőben??? Bocsika ha túl értetlen vagyok.:)

    ReplyDelete
  2. Igen, egyszerre két tepsi megy a sütőbe, mert a piskóta kényes, nem tenne neki jót, ha 15 percig állnia kellene. Ezért, ha van légkeverés, jó, ha úgy sütöd. Megcserélni azért kell, hogy az alsó tepsi is szépen megpiruljon. :)

    ReplyDelete
  3. ó, ennek muszáj adnom egy esélyt :) nagyon szeretem kakóba mártogatni :)) (irul-pirul, de igaz)

    ReplyDelete
  4. tejbe ...:)
    Ez szakácsok könyve recept? Bár én épp most Timus-tól akarom kipróbálni a hétvégén egy hatalmas charlotte-hoz

    ReplyDelete
  5. :)) nem szakácsok könyve, egy cetlire firkáltam még valamikor, azt hiszem talán a Cordon Bleu At Home könyvből származik.

    ReplyDelete
  6. Köszönöm a választ!!! Van légkeveréses sütőm, szinte mindig azzal sütök.

    ReplyDelete
  7. Most írom ki, a babó imádja, de kicsit sokallom a 800 Ft-ot a Mannerért, ezentúl ilyet kap, "sarki babapiskótát". Millió köszönet a receptért!

    ReplyDelete
  8. Nálam épp most sül egy adag. :)) Remélem babónak és neked is ízleni fog! Ha van kedved számolj majd be, örülnék neki. :)

    ReplyDelete
  9. Jelentem, elkészült! Nagyon elégedett vagyok, millió köszönet a receptért, ha hozzájárulsz, feldobnám a blogra. :-) A formája majd legközelebb jobb lesz, a habzsák még nem a barátom.

    ReplyDelete
  10. Jaj, de örülök neki! Egészségetekre. Nyugodtan dob fel. :) A sokadik adag után már profin fogod nyomni. :DD Mi se vagyunk még ennyira jóba.

    ReplyDelete
  11. Köszi, köszi! Azt hiszem, gyakori vendég lesz a konyhámban. :-)

    ReplyDelete
  12. megcsináltam. finom lett de nem ilyen szép. az íz, mint a bolti, a vastagságon és a habzsák használaton még fejlesztenem kell :) köszi.

    ReplyDelete
  13. Az a lényeg, hogy ízlett, elsőre nekem se sikerültek szépnek!:)

    ReplyDelete