Az olyan ételek a legjobbak, amit az ember csak úgy, amolyan hirtelen felindulásból dob össze, nem? Elég régen nem főztem ázsiai ízvilágú ételt, de most nagyon megkívántam. Annyira, hogy tegnap vacsorára ennek a fogásnak amolyan előfutára került terítékre. Ma mindenképpen ismételni akartam. A garnélákat ugyan mangóval terveztem összehozni, de a shiitake gomba és a mungóbabcsíra aztán szépen kiütötte a lehetséges hozzávalók közül. A többi meg már ment magától: fokhagyma, gyömbér, szójaszósz, halszósz, szezámmag és már ehetünk is! Szerintem akkor igazán izgalmas egy stir-fry, ha nincs túlbonyolítva és nem tobzódik benne vagy 7-8 féle zöldség, nekem az úgy már túl sok. Persze azért legyen csípős, de csak pont annyira, hogy csiklandozzon, és ne rohanjon az ember pánikszerűen egy pohár tejért a konyhába.
Hozzávalók:
mérettől függően személyenként 2-4 garnéla
2 közepes fej hagyma
100 g mungóbabcsíra
8 shiitake gomba
200 g ázsiai tészta (akár rizs-, akár búzalisztből készült)
2 cm gyömbér
2 gerezd fokhagyma
4-5 evőkanál földimogyoróolaj
3 evőkanál világos szójaszósz
2 evőkanál halszósz
ízlés szerint egy csipet cukor és kevés rizsecet
őrölt chili vagy chiliszósz ízlés szerint
2 teáskanál szezámmag
A
tésztát a csomagláson leírtak szerint megfőzzük. A shiitake gombát és a
hagymát szeletekre vágjuk, a garnélákat alaposan megmossuk. Wokban
olajat hevítünk és hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbért és fokhagymát
majd rádobjuk a garnélákat és 2 percig sütjük, majd félretesszük. Ezután
megpirítjuk a szeletekre vágott gombát, hozzáadjuk a hagymát és
szójacsírát és ezt is pirítjuk 2 percig. Felöntjük a szószokkal,
visszatesszük a garnélákat és kb. két perc után belekeverjük a tésztát.
Cukorral, rizsecettel és chiliszósszal ízesítjük és szezámmaggal
meghintve tálaljuk.
2 comments:
Ez csodálatos! Akár egy műalkotás! Biztosan kipróbálom.
Nagyon köszönöm! Remélem ízleni fog!
Post a Comment