Biztosan emlékeztek még a mákos habcsókra,
ami végül nem került semmilyen ünnepi desszertbe, ugyan fogyott belőle,
de még maradt pár darab. Rájöttem, hogy fagylaltba keverve nem is olyan
rossz dolog ez a habcsók. Karácsonykor rengeteg citrom fogyott,
leginkább a héja, így aztán készült egy hatalmas adag lemon curd. Ezzel
annyi csak a gubanc, hogy senki sem szereti a családban rajtam kívül.
Persze azért megvannak a módszereim, hogy mégis eléjük csempésszem.
Szóval ez a desszert teljesen a maradékfelhasználás jegyében született.
Ugyanis a mascarpone napjai is meg voltak már számlálva, így nagyon adta
magát a dolog. Azért, hogy kevés izgalom is legyen a dologban
citromkakukkfűvel ízesítettem a mousse-t. Mehet bele helyette akár sima
kakukkfű vagy bazsalikom.
Hozzávalók:
a lemon curd-höz:
3 citrom leve és héja
4 tojássárgája
200 g cukor
200 g vaj
a mascarpone mousse-hoz:
250 g mascarpone
2 tojássárgája
70 g cukor
70 g víz
200 ml tejszín
7-8 ág citromkakukkfű
A lemon curd-höz egy lábosban vizet forralunk. Egy másik tálba öntjük a citromlevét és héját, hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Amint a vaj és a cukor elolvadt, belekeverjük a tojások sárgáját és addig verjük robotgéppel, míg besűrűsödik. Üvegekbe töltjük és a hűtőben tároljuk.
A
mousse-hoz a vizet a curkorral és a citromkakukkfű felével felfőzzük.
Ha elolvadt a cukor hozzáadjuk a maradék citromkakukkfüvet és hagyjuk
kihűlni. A fűszernövény intenzitásától függően akár többre is szükségünk
lehet, de vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba. A tojássárgájákhoz adjuk a
szirupot és gőz felett, úgy, hogy a tál félig a vízben legyen habosra
keverjük. Ezután a mascarpone sajtot simára keverjük a felvert
tojássárgájával, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt.
Poharak
aljába ízlés szerinti mennyiségű lemon curd-öt kanalzunk, majd erre
öntjük a mousse-t és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor
habcsókot törünk rá.
2 comments:
Nem tudok betelni a látvánnyal! Gyönyörű!
Köszönöm szépen! :)
Post a Comment