Thursday, May 10, 2012

Spárgaflan lóbabbal, barna vajban posírozott tojássárgájával és parmezánhabbal

Könnyű és elsősorban gyors ebédet szerettem volna, de valami olyat, amibe bele tudom gyömöszölni a tavaszt. A spárga, a zsenge zöldborsó, lóbab, sóska és turbolya - minden csupa csupa zöld! Ahogy a lágy tojássárgája a spárgával és a parmezánnal eggyé olvad, jaj több nem is kell! Tökéletes tavaszi csemege és nem sok minden van, ami felül tudja múlni! A sóska és a ropogós mandula pedig feldobja ezt az igazán egyszerű előételt. Zsenge zöldborsó vagy akár zöldborsóhajtás nagyon jól kiegészítette volna, de sajnos még nem bújt ki a cserépben. Így aztán a flanba, ami végülis nem több, mint egy puding, abba is lóbab került, de aki teheti használjon zöldborsót. Legszívesebben én is azt tettem volna, de itt sajnos helyi igazi zsenge olyan ritka, mint a fehér holló. A lóbab egyébként egy eléggé megosztó hüvelyes, legalábbis környezetemben sokan nem kedvelik, másoknak viszont maga a non plus ultra!



Hozzávalók:
a flanhoz:
200 g zöld spárga
50 g lóbab vagy zöldborsó
10 g vaj
1 salotta
20 ml fehér portói bor
100 ml tej
2 tojás
1 ág kakukkfű
só, bors
a parmezánhabhoz:
100 ml tejszín
50 g reszelt parmezán 
só, bors 
valamint még:
személyenként 1 tojássárgája
tojásonként kb. 40 g vaj
apró sóskalevelek
turbolya
pirított mandula



Vágjuk le a sprágák fejét és tegyük félre. A szárakat héjastól vágjuk nagyobb darabokra. Vajban pároljuk üvegesre a salottát, adjuk hozzá a spárgát, lóbabot (héj nélkül) és öntsük fel a borral. Amint elfőtt szórjuk bele a kakukkfű leveleit és főzzük a tejjel körülbelül 2 percig. Pürésítsük, kenjük át egy szűrőn és ízesítsük sóval, borssal majd keverjük bele a tojásokat. Öntsük a masszát kivajazott formába és helyezzük egy vízzel teli tespibe, de úgy, hogy a form kb. a feléig legyen vízbe. 150°C-ra előmelegített sütőben gőzöljük 30-35 percig. A parmezánhabhoz főzzük fel a tejszínt, adjuk hozzá a frissen reszelt parmezánt és hagyjuk felolvadni, habosítsuk botmixerrel és ízesítsük sóval, borssal. A tojásokhoz melegítsük elő a sütőt 70-75°C-ra, közben a vajat olvasszuk fel, habozzuk le és hagyjuk addig a tűzhelyen míg megbarnul. Amint langyosra hűlt a vaj öntsük kis szufléformába és óvatosan csúsztassuk bele a nyers tojássárgáját és tegyük kb. 10-13 percre a sütőbe. Tálalás előtt ízesítsük sóval, borssal. A spárgafejeket pároljuk meg vajban, sózzuk, borsozzuk és tálaljuk a flanhoz.


2 comments:

Eva said...

Fincsiii!....bár én a habot kicsit más formában tettem volna rá (tudod, hogy nem szeretem :-/)

chriesi said...

Tudom, de nem is fontos habozni, mehet egy jó adag reszelt parmezán rá, vagy akár a flan masszába. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...