Thursday, October 21, 2010

Mángold quiche

Az igazság az, hogy nem szeretem a mángoldot, hacsak nem püréként kerül a tányérra, de párolva, szinte a hideg kiráz tőle. A spenóttal is ez a helyzet, nem szeretem a főtt spenótot, de a friss bébi spenót egy salátában, már más tészta, vagy egy sabayon, de akár krém formájában is jöhet, csak ne levél legyen. Néha viszont szeretek újra esélyt adni ezeknek a zöldségeknek levél állapotukban is. Most semmiképpen sem tudtam eljönni a zöldsegesemtől e csokor lilás-piros mángold nélkül, amiből aztán quiche született.


Hozzávalók:
(a tészta receptje Michel Roux alapján)
250 g liszt
150 g puha vaj feldarabolva
1 tk só
1 csipet cukor
1 tojás
1 ek hideg tej
350-400 g mangold
1 gerezd fokhagyma
szerecsendió
1 tojás
2 tojássárgája
250 ml tejszín vagy dupla tejszín
feta sajt
szeletelt mandula
só, bors



Tegyük a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a vajat, sót, cukrot és tojsát a közepébe. Morzsoljuk össze az ujjainkkal, majd morzsoljuk össze ezt a liszttel. Ha már darabos, adjuk hozzá a tejet és gyúrjuk gyorsan össze. Tegyük 1 órára a hűtőbe, ahol akár egy hétig eláll, vagy fagyasztva 3 hónapig. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm vastagra és béleljünk ki egy tart formát. Tegyünk egy-egy darab sütőpapírt a már tésztával kibélelt formába és öntsünk bele babot, lencsét vagy bármit és süssük elő 15 percig. Vegyük le róla a sütőpapírt majd süssük további 5 percig. Hagyjuk kihűlni. A töltelékhez olvasszunk vajat és fonnyasszuk meg rajta a fokhagymát és felszeletelt mangold szárral lb 5-7 perc alatt, majd adjuk hozzá a felcsíkozott leveleket és pároljuk további 3 percig. Ízesítsük, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a tojást, a két tojássárgáját a tejszínnel és öntsük a már tésztalapon lévő mangoldra. Szórjuk meg a tetejét mandulával és kockára vágott feta sajttal. Süssük 30-35 percig.

2 comments:

Frau Paprika said...

Én bizony minden formában szeretem a leveleket, most például ilyenben szeretném nagyon.;)

Ottis said...

Soha nem ettem még mángoldot .-( Biztos finom volt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...