Tuesday, November 10, 2009

Sütőtök parfait

Még szeptemberben készítettem ezt a sütőtök parfét, méghozzá egy szép Hokkadio tökből. Szeretem ezt a fajtát, mert könnyű darabolni és még meghámozni sem kell. Meleg Cidre szósz kíséretében került a tányérra.

Hozzávalók:
250 g tök
170 g méz
150 ml narancslé
4 tojássárgája
150 ml tej
1 szegfűbors
1 szegfűszeg
1/4 tk fahéj
250 ml tejszín
a szószhoz:
150 ml cidre
1 tk nádcukor
1 csipet szerecsendió
1 szegfűszeg
2 csipet fahéj
1 alma
1/2 citrom leve
1 tk kukoricakeményítő

Szeleteljük fel a tököt, majd főzzük meg narancslében 50 g mézzel olyan 20-25 perc alatt. Pürésítsük és tegyük félre. Melegítsük fel a tejet a fűszerekkel. Keverjük habosra a tojássárgájákat a maradék mézzel és öntsük rá a felforrt tejet. Tegyük vissza a főzőlapra és addig kevergessük amíg megvastagszik. Keverjük bele a tökpürét és a felvert tejszínt. Öntsük formába és hagyjuk 5-6 órán vagy egy éjszakán át a fagyasztóban. A szószhoz melegítsük meg az almabort a cukorral és a fűszerekkel, majd főzzük felére és keverjük bele a feloldott keményítőt. Amint besűrűsödött a szósz keverjük bele a citromlével meglocsolt almakockákat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...