Úgy tűnik, mintha hosszú hónapok óta nem főztem volna, pedig csak egy rövid ideig voltam kényszerpihenőre ítélve. A ludas, egy fekete macska volt, meg az én figyelmetlenségem, így aztán, miután közelebbről megismerkedtem a ház falával, majdnem egy hétig nyomtam az ágyat. Főzni nem főztem, igaz enni sem ettem sokat, de vasárnap végre újra fakanalat ragadtam. A múlt hét rengeteg különböző jó és kevésbé élvezhető főzőműsor hallgatásával telt, és mivel legalább háromban roastbeefet készítettek, így nem maradt más hátra mint, hogy nálunk is az legyen a vasárnapi ebéd. A yorkshire pudding pedig semmiképpen sem hiányozhatott, hiszen a mártással és a hússal fejdelmi étek! Néhány hete egy elzászi piacon sikerült szert tennem apró hagymákra, melyeket héjastól megsütötöttem és a tálalás előtt a mártáshoz kevertem. Pirított burgonya és juharszirupos kakukkfüves sárgarépa is került köretként a tányérra. A lényeg, a marha, pedig alacsony hőfokon sült, pontosan 80°C-on egy egyszerű szabályt követve: fél kilónként 1 óra sütési idő. Ha elérte a hús az 55-60°C akkor tökéletes rózsaszínre sült roastbeef a jutalmunk. Másnap a maradék friss tormával és egy szelet kenyérrel mindenképp megállja a helyét!
Hozzávalók:
1 salotta
400 ml barna borjú alaplé
50 ml whisky + 2 ek
kaukkfű
1 marék sült hagyma
só, bors
A mártást úgy készítjük, hogy egy forró serpenyőben néhány pillanat alatt a húst minden oldaláról megpirítjuk, kakukkfűvel és egy gerezd fokhagymával. Ezután mehet az előmelegeített sütőbe. A serpenyőből kiöntjük a felesleges zsiradékot és a kockára vágott salottát üvegesre pirítjuk. Felöntjük whiskyvel, ha majdnem elfőtt, hozzáadjuk a barna borjú alaplevet és kb. a felére redukáljuk. Ezután leszűrjük és még 2-3 ek whiskyvel sóval, borssal, friss kakukkfűvel ízesítjük. Tálalás előtt adjuk hozzá a sült hagymát. Ha a mártásunk nem elég sűrű, kevés vízben elkevert keményítővel sűrítsük.
3 comments:
Micsoda remekmű! Kell ennél jobb vasárnap? Neked pedig jobbulást!!!
Fantasztikus
Köszi szépen! Nehéz felülmúlni, az már igaz! :)
Post a Comment