Ha emlékeim nem csalnak, tavaly ősszel mindenhol roskadoztak a polcok a fügétől, viszont idén valahogy nehezebb volt jó minőségűt találni. Vagy csak nekem nem volt szerencsém. Amikor aztán végre a fügeparadicsomban találtam magam, nem volt megállás! Sikerült még szert tennem friss datolyára, így aztán az az ötletem támadt, hogy főzök egy adag datolyás füge chutney-t jó fűszeresen. Ezért aztán került bele fekete kardamom, koriander, csillagánizs, gyömbér, szerecsendió-virág, szegfűbors és természetesen fahéj. Sajt mellé remek kísérő!
Hozzávalók:
450 g füge
100 g datolya
1/4 tk friss gyömbér
5-6 koriandermag
csillagánizs
darab fahéj
szerecsendió-virág
150 ml fehér portói bor
50 ml sherryecet
50 g cukor
Kockázzuk fel a fügét és a datolyát. Egy lábosban olvasszuk fel a cukrot alacsony hőfokon, adjuk hozzá a gyümölcsöt és karamellizáljuk, majd öntsük fel az ecettel és hagyjul elfőni. Ezután adjuk hozzá a bort, a fűszereket és főzzük alacsony lángon 25-30 percig. Töltsük még forrón üvegekbe.
2 comments:
Izgalmas még nem ettem nyers fügét
Mikor először kóstoltam a fügét, akkor egyáltalán nem ízlett. Aztán idővel nagyon megkedveltem.
Post a Comment