A középkor végéig a káposzta volt az egyik legelterjedtebb zöld zöldség Európában. Mind a fodros és mind a sima fajták léteztek már a görögöknél a Kr.e. 4. században.
A kel, így a fodros kel is, olyan fajta káposzta amelyben a középső levelek nem formáznak fejet. Ezek a fajták valószínűleg közelebb állnak az ősi káposztához, mint a fejesek. Fodros leveleit sokoldalúan fel lehet használni, akár rakott kelként is.
Múlt héten volt első alkalommal fodros kel a konyhámban. Mivel a kelkáposztát nagyon kedvelem, gondoltam hogy a fodros rokonával sem lesz ez másképp. Valami rusztikusabb ételt szerettem volna készíteni, ezért krémes polentába bújva került a tányérra aszalt paradicsommal, juhtúróval és kel chips-szel a tetején.
Hozzávalók:
300 g fodros kel vagy kelkáposzta
250 g polenta
1000 ml csirke vagy zöldségalaplé
1 marok aszalt paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1/4 tk szárított majoranna
1/4 tk őrölt kömény
50 g vaj
35-40 g juhtúró
pirított dió
olívaolaj
só, bors
Szeleteljük fel a leveleket az erek nélkül. Egy fazékban melegítsünk olívaolajat és dobjuk rá a szeletekre vágott káposztát, fokhagymát, fűszereket és a csíkokra vágott aszalt paradicsomot majd pároljuk néhány percig. Adjuk hozzá a polentát és öntsük fel alaplével majd főzzük alacsony hőfokon amíg elkészül. Keverjük bele a vajat, túrót és a pirított diót majd ízeítsük sóval, borssal.
4 comments:
Megint milyen érdekeset mutatsz nekünk .-) Jól néz ki, biztos finom!
A polenta nálam nagyon nyerő, tetszik ez a recept.;)
Ez aztán nagyon finom lehetett :)
Köszönöm! :)
Post a Comment