Az indoznéz konyha gazdagon fűszerezett, előszeretettel használják például a galanga-gyökeret, a gyömbért, a citromfüvet és más aromás fűszernövényeket, mint a lime levél. A fűszeres ételek mellé mindig kerül az asztalra sambal, ami egy nagyon aromás, csipős chili-alapú étvágygerjesztő falat, gyakran fűszerként is használnak.
Általában Lombok chiliből készítik. Nagyon sok fajtája létezik, mint például a sambal badjak amiben fokhagyma, tamarind és galanga is van, vagy a sambal balado, amihez zöld chillit használnak. Malájziában, Szingapúrban, Sri Lankán és Hollandiában is igen kedvelt. A sambal oelek tulajdonképpen a legtöbb sambal alapja.
A zöldségesemnél szebbnél szebb chilikre bukkantam, nem is tudtam nekik elleállni, ezért készítettem egy kisebb adagot, a többi chili csupán dekorációként szolgál, mert mind 9-10-es erősségű és habár szeretem a csípőset, de csak mértékkel.
Hozzávalók:
250 g chili
1 ek só
1 ek barna cukor
Egy nehéz vasserpenyőben közepes hőfokon pirítsuk szárazra a chiliket. Ha kihűlt aprítsuk fel és a sóval és cukorral hozzáadásával apírtsuk még finomabbra vagy mixerben vagy mozsárban. A chili magjait ki is vehetjük, ha nem akarjuk, hogy annyira erős legyen. Egy hétig a hűtőben eláll.
4 comments:
Óóóó, imádom a chilit! :) Gyönyörűek a képeid. A kedvencem az a kis bohócsipkára emlékeztető fajta. Egészen különleges íze van és illata. Nem tudom sajnos a nevét, de ültettem a konyhaablakomba is. Sok nem termett rajta, de magnak elteszem majd.
Köszönöm! Igen, igen én is azt szeretem a legjobban. A saját termésnél jobb nincs! :)
Mi ad a sors, ilyen receptet keresek és ide kerültem:-) nekem csak szárított chili van itthon,azzal is csinalhatom? Kb hány darab kell hozzá? Köszi!
Igen csinálhatod, de előtte áztasd be a szárított chilit egy éjszakára, de csak a fele mennyiséget.
Post a Comment