Wednesday, October 20, 2010

Ötfűszeres sertés stir-fry

Az utóbbi időben sok időt töltök azzal, hogy az ázsiai konyháról, fűszerekről és hozzávalókról olvasok. Amikor valami európait főzök, akkor mindig kutatok az étel származása, története és az eredeti recept után. Viszont az ázsiai konyháról, még túl keveset tudok, mellesleg az éttermekben sem épp túl autentikus ételek várják a vendégeket, de finomak, persze ha tudja az ember hova menjen. Már régóta kutatok egy stir-fry után, és végre azt tudom mondani, hogy sikerült egy olyat készítenem, amivel meg vagyok elégedve. Elég sok kísérletezés vezetett ehhez az ételhez, ami valószínűleg nem túl autentikus, de addiktív! A kevesebb, több!


Hozzávalók:
300 g sertésszűz
2 gerezd fokhagyma
1 1/2 ek ötfűszer keverék
1 darab gyömbér
1 chili
3 ek rizsbor vagy sherry
2 ek szójaszósz
1 ek kukoricakeményítő
zöldhagyma
sárga paprika
szójacsíra
fekete ecet
szójaszósz
osztrigaszósz


Marináljuk a vékony szeletekre vágott húst szójaszószba, sherryben az ötfűszerrel, a szeletekre vágott fokhagymával, gyömbérrel és az apróra vágott chilivel. Hagyjuk állni legalább egy órát, de akár egy éjszakát. Hevítsünk szezámolajat és pirítsuk meg a marinádból kivett fokhagymát, gyömbért és chilit benne, majd vegyük ki. Szórjuk rá a keményítőt a húsra és keverjük át. Süssük meg a hússzeleteket, majd tegyük félre. A forró wokba dobjuk a felvágott paprikát, majd öntsünk rá egy kevés fekete ecetet. Ha elfőtt adjuk hozzá a többi zöldséget szójaszósz és osztrigaszósz kíséretében, valamint a marinádot is öntsük rá, majd 1-2 perc után keverjük bele a húst és tálaljunk.

2 comments:

duende said...

Tyű! Szemre is gyönyörű! megkóstolnám, nagyon szívesen... :)

chriesi said...

Nagyon szívesen megkínálnálak. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...