Múlt hétvégén a zöldségesem datolyát kóstoltatott velem, és meglepetésemre a belseje még nedves volt. Sosem ettem még ezelőtt ennyire friss datolyát, és nem volt kérdés, hogy haza kell vinnem egy dobozzal.
Nagyon fontos számomra, hogy helyi és szezonális termékeket használjak, amennyiben lehetséges helyi termelőktől, de néha megengedek magamnak egy-két egzotikus gyümölcsöt, mint az érett mangó vagy fűszerek. Ezt azzal próbálom egyensúlyozni és a lelkiismeretem megnyugtatni, hogy nem eszek (nem csak ezért, egyébként sem tenném) a túlhalászat miatt a kihalás szélére taszított halakat, mint a tonhal, ördöghal és társai. A kedvenc datolyám a Medjool, amit azt hiszem a datolyák királyának is szoktak hívni. Ehhez a fagylalthoz, amit hibiszkusz szirup kísért, valószínűleg Khadrawi datolyát használtam, de sajnos ezt nem tudom biztosan.
Hozzávalók:
250 ml tej
63 g cukor
1/2 vaníliarúd
3 tojássárgája
10 datolya
2 ek sherry
1 ek rózsavíz
Főzzük fel a tejet a cukor 2/3-ával és a kikapart vaníliarúddal. Verjük a tojássárgájákat a maradék cukorral krémesre majd öntsük rá a felforrt tejet miközben kevergetjük. Öntsük vissza a lábosba és nagyon alacsony hőfokon, fakanállal kevergetve melegítsük addig, míg besűrűsödik és egy fakanál hátát befedi. Hagyjuk kihűlni, a legjobb egy éjszakán át a hűtőben állni hagyni. Magozzuk ki a datolyát, és nyúzzuk le a héját ha lehetséges, ha nem akkor majd a kész masszát passzírozzuk. Főzzük fel a datolyát a sherryvel és a rózsavízzel és pürésítsük. Ha kihűlt keverjük a kész crème anglaise-hez. A munka nehezét hagyjuk a fagyigépre.
3 comments:
Isteni...viszem is!De jó, hogy rád bukkantam! :)
Örülök, hogy tetszik! Akkor ma mondhatni cserekereskedtünk egymással. :)
Óóóóó!!!!!!!
A kelet mesés íze vagy a mesés kelet íze? Imádnám, imádnám, imádnám. Csúcs! :)
Post a Comment