Sunday, May 9, 2010

Lasagne al Forno

Körülbelül 2 évvel ezelőtt készítettem el az első lasagnet házi tésztából, később a Daring Bakers feladataként újra. Valójában az is volt az utolsó alkalom, hogy lasagne sült a konyhámban. Mivel most már nagyon szeretem a főtt paradicsomos tésztákat, így megújítottam a bolognai ragum receptjét. Régen csak paradicsompüré került bele, az sem sok, még rágondolni is rossz! Habár az eredeti recept szerint csak azt raknak bele. Manapság már háromféle ragut készítek, ez az egyik ami a lasagneba került ma. Ami pedig a házi tésztát illeti, nos mindenképpen megéri azt a kis plusz munkát, ha az ember ideje engedi!



Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
1 sárgarépa
1 szál zeller
2 gerezd fokhagyma
2 csipet szárított oreganó
500 g darált marhahús
1 ek paradicsompüré
1 babérlevél
5 szál friss bazsalikom

1 szegfűszeg
50 ml vörösbor
300 g konzerv paradicsom (lehetőség szerint San Marzano)
60 ml tej
só, bors
a Béchamelhez:

50 g vaj
50 g liszt
600 ml tej
szerecsendió
só, bors

a tésztához:

200 g liszt
2 tojás
1 evőkanál olívaolaj

mozzarella
parmezán




Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Egy fazékban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a reszelt/vagy kockára vágott hagymát, répát és zellert. Pucoljuk meg a fokhagymát, és azt is dobjuk rá a babérlevéllel (szúrjuk bele a szegfűszeget), oregánóval, sóval és borssal együtt. Amint a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a darált marhahúst és kevergessük. Adjuk hozzá a paradicsompürét és főzzük egy percig, majd addig kevergessük, míg a hús meg nem barnul. Öntsük fel a borral, redukáluk és öntsük rá a paradicsomot. Hagyjuk 15-20 percig főni. Keverjük bele a tejet, melegítsük míg forrni kezd és tegyük félre. A Béchamelhez olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a lisztet és adjuk hozzá a tejet miközben kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Főzzük 2-3 percig, vagy ameddig besűrűsödik. Ízesítsük szerecsendióval, sóval és borssal, és tegyük félre. Gyúrjunk tésztát a lisztből a tojásokkal, olajjal és kevés sóval. Hagyjuk pihenni körülbelül fél órát majd vágjuk nyolc darabba és tésztagép segítségével nyújtsuk a legvékonyabbra. Vegyük ki a raguból a fokhagymát, babérlevelet és a bazsalikomszárakat. Tegyünk egy kanálnyi ragut egy sütőbe tehető forma aljára, locsoljuk meg egy kevés béchamel szósszal, majd fedjük le két (hosszú) lap tésztával, majd újra ragut, béchamelt parmezánt és ezt addig folytassuk míg el nem fogy. Az utolsó réteg béchamel kell legyen, ezt megszórjuk mozzarellával, parmezánnal és rádobálunk néhány vajdarabot. 15-20 percig sütjük és hagyjuk legalább tíz percig állni tálalás előtt.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...