Tuesday, August 5, 2008

Barackos Tart Tatin

Az eredeti Tarte Tatin-t Caroline and Stepahnie Tatin nevéhez főződik, akik egy hotelt vezettek a 19. századi Franciaországban. Egy napon Stephani a tűzhelyen felejtette az almákat, amiket egy tarthoz készített elő, és az már karamellizálódott a serpenyőben. A helyzetet úgy mentette meg, hogy gyorsan letakarta egy darab tésztával és a sütőbe rakta. Így született ez a desszert. Tegnap vaníliafagyit készítettem egy tortához apukám születésnapjára. De egy kisebb adag kimaradt, ezért gondoltam hogy elkészítem mellé ezt a süteményt, de alma helyett barackkal.


Hozzávalók:
250 g liszt
125 g vaj
1 tojás
1 csipet só
kevés víz, ha szükséges

5 őszibarack
100 g cukor

40 g vaj


Keverjük össze a lisztet a vajjal, sóval és adjuk hozzá a tojást, valamint kevéske vizet, ha szükséges. Tegyük az összegyúrt tésztát a hűtőbe 30 percre. Hámozzuk meg a barackot (persze szebb ha csak megfelezzük, de ezek nem voltak rá alkalmasak). Olvaszuk meg a cukrot, amíg szép aranybarna karamell lesz belőle, adjuk hozzá a vajat és a gyümölcsöt. Takarjuk le a kinyújtott tésztával és süssük 30-35 percig 200°C-on.

2 comments:

Inek said...

Nagyon-nagyon finom! :) Mindenkinek csak ajánlani tudom!

chriesi said...

Nagyon örülök, hogy ízlett! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...