Almás-bodzabogyós céklaleves
A végső lökést az almás-bodzalekvár adta. Azám, de olyan szétszórt vagyok mostanában, hogy teljesen kiment a fejemből, hogy a Naspolyakonyha blog írója még a hónap elején üzentet hagyott nálam. Hogy mi volt benne? Nem más, mint egy almás-bodzás céklaleves receptje, amit aztán terveztem is kipróbálni. Úgyhogy, bizony ő ültette el ennek a levesnek a csíráját, ami végre megfőtt! A leves azért inkább lila, mint vörös, mert csíkos céklát használtam, ami aztán az almával együtt szépen magába szívta a bodza csodás színét. Könnyű őszi leves kerekedett belőle, inkább az alma íze dominál, de ezt annak tudom be, hogy a chioggia cékla íze kevésbé földes és édesebb, úgyhogy vörössel biztosan dominánsabb. Ha azt a pár csepp tejszínt elhagyjuk róla tálaláskor, akkor tényleg nem kell aggódni a kalóriák miatt!
Hozzávalók:
4 darab kis alma
1 közepes cékla
2 evőkanál bodzabogyó
1 teáskanál vaj
1 evőkanál nádcukor
250 ml almabor
150 ml víz vagy almalé
1 evőkanál vaníliakivonat
1-2 evőkanál tejszín a tálaláshoz
Az almát és a céklát meghámozzuk, majd kockára vágjuk. A bodzabogyót leszemezzük. Alacsony hőfokon megolvasztjuk a cukrot és amint karamellizálódott hozzáadjuk a vajat és a céklát, majd felöntjük 50 ml almaborral és hagyjuk elfőni. Ezután hozzáadjuk az almát, bodzabogyót és felöntjük a maradék almaborral, illetve vízzel vagy almalével (akár céklalevet is használhatunk, attól függően melyik hozzávaló javára akarjuk billenteni a mérleget). 15-20 percig főzzük, majd pürésítjük és egy szűrőn átkenjük. Vaníliakivonattal ízesítjük és tejszínnel tálaljuk.
4 comments:
Érdekes ez a leves! Biztos finom volt, a színe pedig gyönyörű!
Gyönyörű lett, és biztos nagyon jó neki az a plusz íz, amit a karamellizálás ad!
Jujjj micsoda gyönyörű színe van!
@Marisz: Érdemes kipróbálni, ha szereted gyümölcsleveseket!
@Naspolya: Köszi az inspirációt! :)
@Csibe: Hát igen, a bodza egy csoda!
Post a Comment