Ma valahogy olyan rusztikus hangulatban vagyok, így azt hiszem, hogy aligha juthatott volna jobbkor eszembe az, hogy minestronét főzzek. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy összegyűlt néhány darab parmezánhéj, ami a leves lelke és olyan ízt ad neki, amit semmi mással nem tudunk belecsempészni. Minestronét az év minden szakában készíthetünk szezonális zöldségekből, nekem azonban télen esik a legjobban. Ilyenkor mindig kerül bele valamilyen kelkáposzta, most fodros és bab. A leves tipikusan az ahány ház, annyi szokás kategóriába tartozik, úgyhogy bátran dobáljunk bele mindenféle zöldséget. Vannak akik a rizsre esküsznek, mások a tésztát részesítik előnyben. Szerintem elengedhetetlen hozzávalója a szárazbab és igazi öröm, amikor a kanálba kerül néhány szem. A minesterone mellé pedig jól esik egy szelet frissen sült kenyér, így hirtelen felindulásból úgy gondoltam, megpróbálkozom újra a kenyérsütéssel! Kivételesen nagyon jól tettem, mert sikerült! Persze még bőven van hová fejlődnöm, de azt hiszem megtört az átok, mert ez a kenyér belül puha, a héja pedig olyan igazi ropogós lett! Végre!
Hozzávalók:
a leveshez:
50-70 g szárazbab
1000-1500 ml zöldség vagy csirke alaplé, esetleg húsleves
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
3-4 sárgarépa
1 darabka zeller
2 petrezselyemgyökér
1 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 burgonya
1 konzerv paradicsom
5-6 levél fodros kel
1 darab parmezánhéj
1/4 teáskanál szárított oregánó
40-50 g száraztészta
só, bors
Előző este áztassuk be a szárazbabot, majd másnap főzzük puhára. A meghámozott zöldségeket kockázzuk fel és pároljuk néhány percig olívaolajban. Adjunk hozzá egy 1/4 teáskanálnyi sót és szárított oregánót, a parmezánhéjat, a fokhagymagerezdet és öntsük fel az alaplével, valamint a konzerv paradicsommal és főzzük alacsony hőfokon körülbelül 40-50 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Adjuk hozzá a leszűrt főtt babot és a száraztésztát, majd ha megfőtt a tészta ízesítsük sóval és borssal.
a kenyérhez:
250 g kenyérliszt
7 g só
25 ml olívaolaj
10 g élesztő
230 ml víz
30 g aszalt paradicsom
2 szál friss oregánó
1 teáskanál gríz
Szitáljuk a lisztet egy tálba, szórjuk a szélére a sót, a közepébe pedig csináljunk egy mélyedést és morzsoljuk bele az élesztőt. Öntsük rá a langyos vizet és kezdjük el összedolgozni, majd adjuk hozzá az olívaolajat és gyúrjuk simára. Hagyjuk kelni egy órát. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Az aszalt paradicsomot vágjuk apró kockákra és keverjük össze a friss oregánóval majd gyúrjuk a tésztába és formázzunk egy hosszúkás kenyeret. Kenjünk meg vizes ecsettel és szórjuk meg grízzel. Öntsünk egy negyed liternyi vizet a forró sütőbe, majd tegyük be a kenyeret és süssük meg kb. 30 perc alatt.
7 comments:
Noemi, nagyon tetszenek a képeid!!! Szeretem, amikor rusztikus hangulatban vagy :)
Istenien és ínycsiklandóan néz ki! Csorgatom a nyálam miközben majd össze pisilem magam a gyönyörűségtől:) (tudod, Pretty woman ;)
Te kis konyhatündér, fotóművésznő! :))
Hohó! Micsoda szépségek! Gyönyörködöm....
Csodálatos, a kenyér is, a leves is,a fotók is. :) Új géped van?
ez de jól sikerült!! :) Meg is kívántam!! :)
Istenien néz ki a kenyér, és nagyon szépek a fotók!
Köszönöm szépen! :)))
@duende: Igen, még a Mikulás hozta :)
Post a Comment