Végre tombol az eperszezon! Hétvégén majdnem epermérgezést kaptam, de már annyira vártam! Alig tudtam megmenteni egy tálkával, hogy aztán majd valamilyen édességben végezzék. Vasárnap délután aztán papírt és tollat ragadtam, nem azért, hogy verset írjak, csupán elkezdtem tervezni ezeket a tortácskákat. Hiba volt viszont azt hinnem, hogy másnap én majd ezt egy az egybe úgy fogom megvalósítani, ahogyan képzeltem.
Eredetileg alapnak egy sima vizes piskótát akartam sütni, helyette azonban mandulás piskóta lett. Erre került aztán a vaníliás fehérspárga mousse, igen nem tévedés. Persze kicsit féltem tőle, de ugye aki mer, az nyer. És én most tényleg nyertem. A spárgamousse közepébe gyömbéres rebarbarazselé került, ezt pedig lefedtem egy adag eperhabbal. Mi maradt ki belőle? Elvileg rebarabara panna cotta lett volna a közepén eperzselével, és ezen az eperhab, de a tejszín mennyisége kicsit eltántorított, így kidobtam a panna cotta-át. Habcsókkal, eperchipsszel és friss eperrel tálaltam őket ma reggel. Igen, reggel, mert kérem ez volt az én reggelim! A többit majd délután elfogyasztják az erre illetékesek, de én nem bírtam várni. Hiszen, ha a spárgamousse mégsem lett volna igazi nyeremény, akkor gyorsan sütöttem volna valami mást a vendégek számára.
Hozzávalók:
75 g finomra darált mandula
35 g cukor
18 g liszt
2 tojás
50 g tojásfehérje
40 g cukor
Keverjük össze a lisztet a darált mandulával, a 35 g cukorral és keverjük össze a tojásokkal. Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből a 40 g cukorral és forgassuk bele a tojássárgájás masszába. Kenjük sütőpapírral kibélelt tepsibe és süssük 170°C-on 10-13 percig.
500 g fehérspárga
1 vaníliarúd
60 g cukor
3 tojássárgája
2 lap zselatin
200 ml tejszín
A zselatint áztassuk be hideg vízbe. A spárgát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre és tegyük fel főni alacsony hőfokon a vaníliarúddal és 30 g cukorral főni, és hagyjuk megpuhulni a saját levében, majd pürésítsük. A tojássárgájákat verjük fel a maradék cukorral gőz felett krémesre, majd verjük tovább amíg kihűl. A zselatint olvasszuk fel egy kicsi lábosban és keverjük a tojássárgájás krémhez, majd forgassuk bele a spárgapürét. Verjük fel a tejszínt, majd forgassuk a masszához és tegyük a hűtőbe legalább 5 órára.
14 comments:
Chriesi, ilyet én is örömmel reggeliznék.:) Szépek, igazán érdemes volt tervezgetned...
Szép munka!Grat! Spárga megjegyezve :)
ez igen! én is megkóstolnám reggelire!
Annyira szépségesek, mosolygósak! :) Kár, hogy nem lehet megenni képernyőn keresztül... :)
Van fantáziád, az biztos és ezt nagy tehetséggel fel is használod! :) Szuper!
Szépek! Én desszertnek szeretném! A spárga-vanília páros pedig nagyon izgalmas, jövőre mindenképp belevágok!
Egyik kedvenc párosításom a spárga és a vanília - nálam is készült mousse-ként, épp a héten kerül majd ki a blogra is ;) Nagyon szép kis desszertet kerekítettél belőle! Izgalmasan hangzik a közepén a rebarbara zselé.
Szerintem jönnek ide séfek ötletelni :), a rebarbarazselét meg én lopom el a hétvégére!
@Frau Paprika: Köszi! Majd megsütöm a másik verziót is...átalakítva. :))
@Orsi: Köszönöm! :)
@Colors in the Kitchen: Mind egy szálig elfogyott. :))
@duende: Az tényleg kár, ezen én is szomorkodtam már.
@Reni: Köszönöm!
@Gabah: Ez kérem desszert. :)
@Robi: Várom! Van egy olyan érzésem, hogy nálad nem desszertként jön majd. :)
@Piszke: Háát ha jönnek, akkor remélem szólnak. :))))
Hát, pedig most desszertként fog szerepelni ;) Igaz én tojást nem tettem a mousse-ba, tisztán a gyümölcs-/zöldségpüré + zselatin + tejszínhab hármasból készítettem. No, majd pénteken. De ennyire nem lesz szép és meglepetésekben gazdag, mint a Tied ;)
Ó tényleg? Na így még sokkal kíváncsibb vagyok! Én szeretem pate a bomb alappal készíteni a mousse-okat. De szerintem ebben az esetben a te verziód "levegősebb".
Izgalmasan hangzik, és gyönyörűen néz ki!!!
Köszönöm Csibe! :)
Köszi!
Post a Comment