Wednesday, December 8, 2010

Forralt bor mousse

A mai forralt bor antik előfutára a Conditum Paradoxum. Apicius szakácskönyve szerint ehhez a bort mézzel főzik, majd fűszerezeik. Érdekességként akadt meg a szemem a pirított datolyamagon, mint fűszer, ezen kívül datolya, sáfrány és bors is került bele. A végén pedig borral higították. Századokkal később a hidegen fogyasztott Hypocras volt igen kedvelt, aminek gyógyító hatást is tulajdonítottak. Ezt szintén mézzel édesítették, valamint Taillevent, V. Károly szakácsának klasszikus receptje szerinte fahéjjal, szegfűszeggel és narancsvirággal ízesítették. A forralt bor legalább annyira hozzátartozik az adventi vásárok hangulatához mint az illatos mézeskalács. Ez a desszert Zorra adventi naptárjába készült, de persze innen sem maradhat ki, úgyhogy most lássuk is a forralt bor mousse receptjét forralt bor zselével.


Hozzávalók:
Forralt bor

250 ml vörösbor
125 ml víz
2 szegfűszeg
1 rúd fahéj
friss citromhéj
friss narancshéj
2 ek cukor

Főzzük fel a vizet a cukorral és a fűszerekkel, majd hagyjuk néhány percig bugyborékolni. Adjuk hozzá a vörösbort és melegítsük fel, de ne főzzük!
.
Forralt bor zselé

70 ml forralt bor
50 ml narancslé
10 g cukor (esetleg több, ha édesebbre szeretnénk)
1 lap zselatin

A narancslevet főzzük fel a cukorral, öntsük hozzá a forralt bor, majd keverjük hozzá az előzőleg beáztatott, majd jól kinyomkodott zselatint. Öntsük poharakba és tegyük 1-2 órára a hűtőbe.



Forralt bor mousse

125 ml narancslé
1/4 rúd fahéj
2 szegfűszeg
3 lap zselatin
50 ml forralt bor
3 tojássárgája
60 g cukor
20 ml rum
250 ml tejszín

A narancslevet főzzük fel a fűszerekkel és redukáljuk 100ml-re. A forralt bort, tojássárgájákat, cukrot és a narancslevet verjük habosra gőz felett. A beáztatott és jól kinyomkodott zselatint olvasszuk fel a rumban, majd adjuk a krémhez és hagyjuk hűlni. Óvatosan forgassuk bele a felvert tejszínt, töltsük poharakba és tegyük legalább 3 órára a hűtőbe, de jobb akár egy éjszakára.


10 comments:

Vera said...

hm... érzem az illatát :)

chriesi said...

@Vera: :)) A gránátalma nagyon jól ment hozzá.

Limara said...

Hű de jó lehet!:)

Csibe said...

Hú micsoda színek, micsoda hangulat, micsoda finomság!

duende said...

Ez csodálatos! Nagyon guszta. :)

Bor, só, meg a héja said...

ezek az intenzív fűszerek nagyon izgalmasak lehetnek ebben a hideg krémben, tetszik :)

chriesi said...

@Limara: A vendégeknek ízlett. :)

@Csibe: Mindezt ablak alól tartott fénykepezőgéppel dideregve fotóztam. :)

@duende: Köszi. :)

chriesi said...

@Borsó meg a héja: Örülök, hogy tetszik! Lehet más fűszerekkel is bolondítani, de én most klasszikus és régimódi szerettem volna lenni.

Raindrop said...

Hm. Varázslóasszony, megint alkotott. :D
Csodás, csodás, csodás!

chriesi said...

@Raindrop: De jó is lenne ha tudnék varázsolni! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...