Thursday, January 20, 2011

Csokoládé, kávé és tonka bab

Az az igazság, hogy mostanában képtelen vagyok egy tortát úgy megsütni, ahogy az a könyvbe le van írva. Ez annyit jelent, hogy általában addig variálom, míg a végére minden komponensét lecseréltem. Említettem, hogy érkezik a karácsonyi torta, melyet Alain Ducasse mesés könyve inspirált. Nos jelentem itt is van! Csupán egy-két apróbb változáson esett át. Nem kentem meg glazúrral, és a karamelles részt kihagytam, azért a jóból is megárt a sok! No de akkor mi maradt? Egy nagyon vékony mogyorós alap, ami tényleg csak alibiként funkcionál, mert itt kérem a krém a lényeg! Szóval a néhány milliméteres mogyorós lapon egy fenséges tonka babos crème brûlée csücsül, bár a brûlée szónak itt sok keresnivalója nincs, mert nem borítja égetett karamell réteg, de ha egyszer mindenhol így hívják az ilyen krémeket, hát miért adnék neki más nevet. Erre került a kávé mousse, melynek receptje valószínűleg hétfőn érkezik, csupán csak azért, mert egy része pohárba került karamellel és egy kevés hideg meglepetéssel a tetején. De most ne kalandozzunk el, majd hétfőn mindenre fény derül! A könnyű és isteni aromás kávé mousse tetején nem más, mint étcsokoládé mousse pihen. A tortát rengeteg kakaópor és pirított mogyoró koronázza. Nem azért mondom, de hihetetlenül finom!


Hozzávalók:
4 tojássárgája
110 ml szirup
200 g étcsokoládé
400 g tejszín

200 ml vízből 200 ml cukorral egyszerű szirupot főzünk. A tojássárgájákat gőz felett habosra keverjük 110 ml sziruppal, majd levesszük a gőzről és tovább verjük, amíg kihűl. Hozzákeverjük a megolvasztott csokoládét, majd belekeverjük a felvert tejszínt és mehet az alatta lévő rétegre. A hűtőben elég neki 2-3 óra, de ha a tonka babos résszel együtt készítjük, akkor nem árt a kettőnek az egy éjszaka a hűtőben.


300 ml tej
300 m tejszín
120 g tojássárgája
80 g cukor
tonka bab


A tejet és a tejszínt felforraljuk és belereszeljük a tonka babot, majd 10 percig lefedve állni hagyjuk. A cukrot és a tojássárgáját felverjük és ráöntjük a tonka babos tejet, majd simára keverjük. Szilikonformában 100°C-os légkeveréses sütőben 50-60 percig sütjük, abba az estben ha formánk kb. 24-26 cm-es. Miután kihűlt a hűtőben tároljuk.

50 g finomra darált mogyoró
12 g liszt
4 tojásfehérje
1 csipet szalalkáli
125 g cukor
35 g durvára vágott mogyoró

Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Verjük fel a tojásfehérjét a csipet szalalkálival és fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Ezután forgassuk bele a lisztet és a mogyorót. Öntsük a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, oszlassuk el egyenletesen és szórjuk meg a durvára vágott mogyoróval. Süssük kb. 10-13 percig.

6 comments:

Gesztenye receptjei said...

Ez valami mennyei!!!
Én is a napokban készítettem hasonló mousset, imádom.

Frau Paprika said...

Ez ám a vonzó torta, az utolsó kép pedig nagyon klassz, jó látni a rétegeket (és persze tiszta kínzás:))

Tücsök Bogár said...

Jöhet minden ami csokoládés!

Vera said...

Ez az, kinzas.....
Nagyon jol nez ki, pedig tudod, hogy nem vagyok Krem rajongo.

Ottis said...

Hát ez biztos finom, mert nagyon megkívántam :-)

chriesi said...

@Gesztenye:A számból vetted ki a szót! :)

@Frau Paprika: Nekem mondod?! Nehéz nem nassolni belőle. :))

@Tücsök Bogár: Mindig!

@Vera: Tudom. De ez szerintem verhetetlen!

@Ottis: Sajnos túl finom. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...