Monday, January 31, 2011

Citromolaj

A hétvégén friss szicíliai citromokra sikerült szert tennem. Ti tudtátok, hogy a citrom ága tüskés?! Eddig én sem, de miután legalább tízszer megszúrtak az ide-oda pakolás során, most már biztos, hogy nem fogom elfelejteni. Még nem tudom, hogy mi lesz majd belőlük, de mivel a citromolaj elfogyott, ezért készítettem egy üveggel.


Az ízesített olajak elkészítése nem igényel sok munkát és a variációk száma végtelen. Fontos viszont, hogy egyszerre mindig csak kis mennyiséget csináljunk, semmiképpen se többet 200-300 ml-nél, hiszen ha kibontottuk az
üveget, akkor bizony csak néhány napig, esetleg egy hétig őrzik meg aromájukat és maradnak frissek a hűtőben. Mindenképpen semleges ízű olajat válasszunk, mint a szőlőmag olaj, napraforgó olaj, földimogyoró olaj vagy egy nagyon enyhe ízű, könnyű olívaolaj.


Az már teljesen mindegy, hogy mivel akarjuk ízesíteni legyen az citrom, narancs, chili,
fűszernövények vagy fokhagyma, az elkészítés módja majdnem teljesen ugyanaz. Citromos vagy narancsos olaj esetében használjunk mindeképpen kezeletlen gyümölcsökat, majd ezek héját szárítsuk meg a sütőben 110°C-on 24 órán keresztül. Kb. 200 ml olajhoz általában 3 citrom héját szoktam lereszelni.


A kiválasztott olajat melegítsük addig, amíg eléri a
120°C-ot, majd azonnal vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a kívánt hozzávalót, legyen az egy csokor petrezselyem, fokhagyma vagy néhány szárított chili, majd fedjük le. Amint kihűlt az olaj szűrjük le akár szűrőn, akár konyharuhán és öntsük jól zárható üvegekbe. A chilis és fokhagymás olajakat felesleges leszűrni, ezeket úgy, ahogy vannak töltsük üvegbe.


9 comments:

Vera said...

Ezt a fa alapot eddig még nem láttam nálad. Új? Szép a színe meg a textúrája.

chriesi said...

Nem új, ez a fekete láda alja amit együtt vettünk. :) Volt már fotózva a passata-nál.

Ani said...

Kedves Chriesi! Szeretném, ha elfogadnád tőlem ezt a kis apróságot :-)
http://anihami.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam-hihi.html

chriesi said...

Micsoda meglepetés! Köszönöm szépen Ani! :)

Ani said...

Nagyon szép a blogod, megérdemled :-)

Unknown said...

Ezek a citromos képek nagyon jól sikerültek! ;)

chriesi said...

@Ani: Köszönöm. Örülök, hogy tetszik!

@Beatbull: Most barátkozom az új kamerámmal. :) Köszönöm!

Csibe said...

Olyan nagyon hangulatos fotók!

chriesi said...

Köszi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...