Thursday, March 24, 2011

Céklamousse torta

Végre elkészült a cékla sorozatot záró desszert, úgyhogy lássuk is rögtön, milyen komponensekből áll a torta. Pontosabban 6 darab kisméretű született, de egyet kivéve még mind a hűtőben ücsörög a formában és várja a vendégeket. Az alapötlet, a céklamousse már hónapok óta nem megy ki a fejemből és csak az alkalom hiányzott a megvalósításhoz. Az alsó réteg egy gyömbéres kókusztej panna cotta. Szeretem a gyömbér-kókusz párost, ami szezámmaggal igazi csemege. Viszont nem voltam biztos benne, hogy jó ötlet ezt választani legalsó rétegként, de úgy gondoltam, hogy ennyi rizikó igazán belefér. Mint az a tálaláskor kiderült, az egyetlen gond vele az, hogy csúszkál, de minden gond nélkül elbírta a többi réteget. Szóval erre került második rétegként egy pillekönnyű mákos piskóta, amin a céklamousse csücsül. A mousse-ba került egy adag vérnarancslé és vanília. A tetejét eredetileg vérnarancs zselével akartam zárni, de aztán csokoládé ganache mellett döntöttem, ezzel ellensúlyozva a cékla enyhén földes ízét. A ganache alatt pedig pirított dió foglal helyett. A kalóriáktól eltekintve a desszert nagyon könnyű, ami pedig a kandírozott céklát illeti, szerintem nagyon addiktív!




Hozzávalók:

160 ml tejszín
160 ml kó
kusztej
30 g cukor
2 cm friss gyömbér

2 lap zselatin
 

Alacsony hőfokon tegyük fel melegedni a tejszínt és a kusztejet a szeletekre vágott gyömbérrel együtt és főzzük 5 percig, majd szűrjük le. Adjuk hozzá az előzőleg beáztatott zselatint majd keverjük el. Tegyük legalább 5 órára a hűtőbe. 


50 g cukor
1-2 ek víz
1 tojásfehérje

Az olasz merningue-hez tegyük a cukrot a vízzel egy lábosba és alacsony hőmérsékleten addig keverjük amíg meg nem olvad. Főzzük 5-7 percig, amíg eléri a 120°C-ot. Ezalatt verjük fel a fehérjét de ne keményre, és lassan öntsük hozzá a szirupot, mialatt folyamatosan verjük. Addig verjük, amíg a tál ki nem hűl. Tegyük félre.





100 g céklapüré
100 g vérnarancslé
1 tk vaníliakivonat
2 lap zselatin
200 ml tejszín

Áztassuk be a zselatint hideg vízbe, közben keverjük össze a céklapürét a narancslével és a va
níliakivonattal. Olvasszuk fel a zselatint 1 evőkanál narancslével és keverjük a püréhez. Forgassuk bele az olasz meringue-et. Verjünk fel 200 ml tejszínt és forgassuk ezt is a habba, majd hűtsük 2-3 órán keresztül.

2 tojás
2 ek cukor
citromhéj
1 ek liszt
2 ek darált mák

1 késhegyni sütőpor

Verjük fel a tojásfehérjét a cukorral és keverjük bele a tojássárgáját, a citromhéjat, a lisztet, a mákot és a késhegynyi sütőport. Süssük 180°C-on 5-7 percig egy 25*20 cm-es formában.

11 comments:

Reni said...

Hát ez méltó lezárása a cékla sorozatnak! Megkóstolnám :)

duende said...

Szenzációs! :)

Vera said...

AZTAMINDENITNEKI........... ;)

Frau Paprika said...

Akkor tényleg jött, aminek jönnie kellett:), most végre el is tudtam olvasni, és annyira, de annyira szeretnék a vendégek között lenni... (khm, mi lesz még? :))

chriesi said...

@Reni, duende, Vera: Köszönöm! :))

@Frau Paprika: Cékla volt a vezetofonal, a consommé most garnelaval, meg a céklapüré a hallal és tormahabbal. Csak könnyedén,mert kellett a hely a desszertnek. :D

Frau Paprika said...

Tudtam én, hogy érdemes rákérdezni!:)

Unknown said...

hűha, nem semmi kis torony ;) Nagyon izgalmasan hangzik a kombináció, szuper desszert ;)

Csibe said...

Fantasztikus!!!

chriesi said...

@Beatbull és Csibe: Köszönöm :)

Raindrop said...

Hát ööö... :D
Még mindig nem vagy valahol séf?

chriesi said...

:)) Ááá!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...