
Hozzávalók:
(a tészta receptje Michel Roux alapján)
250 g liszt
150 g puha vaj feldarabolva
1 tk só
1 csipet cukor
1 tojás
1 ek hideg tej
350-400 g mangold
1 gerezd fokhagyma
szerecsendió
1 tojás
2 tojássárgája
250 ml tejszín vagy dupla tejszín
feta sajt
szeletelt mandula
só, bors

Tegyük a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a vajat, sót, cukrot és tojsát a közepébe. Morzsoljuk össze az ujjainkkal, majd morzsoljuk össze ezt a liszttel. Ha már darabos, adjuk hozzá a tejet és gyúrjuk gyorsan össze. Tegyük 1 órára a hűtőbe, ahol akár egy hétig eláll, vagy fagyasztva 3 hónapig. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm vastagra és béleljünk ki egy tart formát. Tegyünk egy-egy darab sütőpapírt a már tésztával kibélelt formába és öntsünk bele babot, lencsét vagy bármit és süssük elő 15 percig. Vegyük le róla a sütőpapírt majd süssük további 5 percig. Hagyjuk kihűlni. A töltelékhez olvasszunk vajat és fonnyasszuk meg rajta a fokhagymát és felszeletelt mangold szárral lb 5-7 perc alatt, majd adjuk hozzá a felcsíkozott leveleket és pároljuk további 3 percig. Ízesítsük, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a tojást, a két tojássárgáját a tejszínnel és öntsük a már tésztalapon lévő mangoldra. Szórjuk meg a tetejét mandulával és kockára vágott feta sajttal. Süssük 30-35 percig.

2 comments:
Én bizony minden formában szeretem a leveleket, most például ilyenben szeretném nagyon.;)
Soha nem ettem még mángoldot .-( Biztos finom volt!
Post a Comment