
Ez a tény egyenesen a csokoládé ganache-hoz vezetett. Gondoltam, ez eddig így nem rossz. Aztán másnapra már tudtam, hogy mi lesz, legalábbis majdnem. Készítettem kakaós pite tésztát, aztán jött a vajas mandulakrém mint alsó réteg. Erre került az étcsokoládé ganache annak érdekében, hogy a nedves füge ne áztassa át a mandularéteget. Ennek a közepére helyeztem egy szelet fügét, de valami még hiányzott, valami könnyű, habos. Így jutottam el a fehér csokoládé mousse-hoz. Ez volt a fügés desszert amit kerestem!

Hozzávalók:
a kakaós tésztához (Aran receptje alapján):
140 g hideg vaj
150 g cukor
1 csipet só
1 tojás
1 tojásfehérje
310 g liszt
50 g kakaó
4 g sütőpor
Keverjük krémesre a vajat a cukorral és sóval. Adjuk hozzá a tojást és a fehérjét, aztán a lisztet, kakaót és a sütőport. Gyúrjuk simára és tegyük legalább 1 órára a hűtőben. Négy tarthoz nekem kb. a felére volt szükségem, a maradékot nyugodtan fagyasszuk le. Süssük elő vakon a tart alapokat 180°C-on.
a fügékhez:
4 füge
250 ml Marsala
30 g cukor
1 darabka fahéj
3 szem bors

A fügéket készítsük el előző nap. Nem lesz mindere szükségünk a süteményhez, de fog maradna a csokoládé mousse-ból, úgyhogy azzal pont el fognak fogyni. Vágjuk be a fügék alját. Melegítsük forrásig a bort a cukorral és a fűszerekkel majd tegyük bele a fügéket 5 percre közepes hőfokon. Ha kihűlt tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
a ganache-hoz:
75 g szobahőmérsékletű vaj
80 g csokoládé (70% kakaó)
55 ml tej
Egy villával keverjük krémesre a vajat és tegyük félre. Aprítsuk fel a csokoládét és forrjuk fel a tejet. Öntsünk egy kevés tejet a csokoládéra, majd kezdjük el keverni. Adjuk hozzá a maradék tejet és keverjük simára. Ha elérte a 60°C-ot keverjük bele a vajat.

a mandulás vajas krémhez:
50 g vaj
50 g cukor
50 g mandula liszt
1 tojás
10 g liszt
Keverjük krémesre a cukrot a vajjal, adjuk hozzá a mandula lisztet, a tojást és a lisztet. Az elősütöt tészta alapjára kenjünk egy réteget és süssük 180°C-on amíg megbarnul. Ha kihűlt kenjük rá a ganache-t és tegyünk egy szelet fügét a közepére.
a fehér csokoládé mousse-hoz:
(Pierre Hermé receptje)
125 g fehér csokoládé
75 ml tejszín
2 1/2 tojásfehérje
10 g cukor
Melegítsük a tejszínt forrásig majd öntsük a felaprított fehér csokoládéra. Keverjük, míg elolvad. Verjük fel a tojásfehérjét a cukorral és forgassuk a tejszínes csokoládéhoz, ha az már lehűlt egy kicsit. Habzsákkal nyomjunk a mousse-ból a füge köré és tegyük legalább 6 órára a hűtőbe.

7 comments:
WOW!
Huii köszönöm! :)
Azta, ez káprázatos! Még asztaldísznek is meseszép, az meg, hogy ehető is, mindennek a teteje.:)
Köszönöm, örülök, hogy tetszik. A hátránya, hogy alig pár harapás és el is tűnt az utolsó morzsáig!
Gyönyörűek!
Nagyon helyes tortácskák!
Köszönöm lányok! :)
Post a Comment