Tuesday, May 3, 2011

Kecskesajt és cukkinivirág

A zöldségesem mesélte,hogy pár nappal ezelőtt ültették ki a cukkini palántákat, és azt, hogy hamarosan leszedik az első adag édesköményt, mely igazán meglepett. Már nagyon régóta fáj a fogam édesköményre, mert nélküle a halalaplé sem az igazi. A cukkiniről folyó beszélgetés során megakadt a szemem a virágokon, melyek ugyan melegháziak, de képtelen voltam ott hagyni őket. Már másodszorra kerültek terítékre az idén, mindkét alkalommal kecskesajttal párosítva. A kecskesajtot egyébként egy helyi termelőtől vásárolom és mostanra már a kecskéket is névszerint ismerem. Az első szülött gida a nevét egyébként mindig az éppen aktuális svájci szépségkirálynő után kapja. Az már más kérdés, hogy idén húsvétkor az egyik a tányérunkon végezte. Előszedtem a régi bevált kecsketúró mousse receptet, ami az olajban kisütött, töltött cukkinivirágot kísérte pestoval együtt. Mielőtt megtöltenénk a cukkinvirágot a bibéket szokás eltávolítani, és ezek általában nem kerülnek felhasználásra. Kíváncsi voltam, ugyan miért, és megkóstoltam. Nagyon enyhén csípős, de tényleg csak egy halvány árnyalatnyit, és intenzív cukkini aromája van, állaga pedig puha, mondhatni szivacsos. A bibéket citromos olívaolajjal marináltam és szintén a tányérra tettem. Ami a tölteléket illeti, kecskekrémsajtot kevertem össze turbolyával, sóval, borssal, kevés bazsalikommal és pirított fenyőmaggal. A cukkinivirágot pedig a végén lévő kis cukkini nélkül sütöttem ki és a cukkinit pedig vékonyra szeletelve olajban megsütöttem.


Hozzávalók:
8 cukkinivirág
200 g liszt
5 g sütőpor
350 ml ásványvíz
1 tk kurkuma

A tésztához keverjük csomómentesre a lis
ztet a sütőporral a kurkumával, egy csipet sóval és az ásványvízzel. Forgassuk bele a megtöltött cukkinivirágokat és süssük ki kb. 180 fokos bő olajban.

5 comments:

Puszedli said...

Gyönyörű!

Unknown said...

Főzés mellett szerintem hobbiként tányérfestő is vagy ;) Nagyon szép a tálalás! Cukkínivirágot még nem készítettem, de a bibére ügyelni fogok, köszi a tippet.

chriesi said...

@Puszedli: Köszönöm! :) örülök, hogy tetszik!

@Beatbull: Most készülök megnyitni a tänyérfestok klubjät. :)))) Nem akkora durranäs, mint a por amit keritenek neki, de azért nagyon finom, foleg igy kecskesajttal nälam nagyon nyero.

Frau Paprika said...

Régi vágyam a cukkinivirág, a tiédet látva most már biztosan kipróbálom. Nagyon szép lett!

chriesi said...

@Frau Paprika: Egyébként nagyon egyszerű megtölteni, sokkal könnyebb, mint az ember gondolná.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...