Wednesday, May 11, 2011

Narancsos rebarbara sorbet

Amíg tart a rebarbara szezonja, addig bizony minden héten készül valami finomság. Igaz, idén még csak desszertként bizonyított, de tervben van főétel részeként is. Alig várom már az első adag igazi epret, hogy végre együtt is tálalhassam ezt a két tavaszi csodát. Valószínűleg a spárga is helyett kap majd, és akkor már egy igazán ütős trióról beszélhetünk. Szóval a rebarbara sorbet. Ebben a nagy melegben semmi sem esik jobban, mint a hideg gyümölcs fagyi, ami jelen esetben zöldség. Mielőtt a konyhába vonultam volna, azért szétnéztem receptek terén, de a legtöbb rebarbaralére épült, és mivel nincs lehetőségem arra, hogy kifacsarjam, ezért maradtam a püré mellett, és mentem a magam feje után. Találtam két narancsot, amiről fogalmam sincs, hogy hogyan húzta idáig, mert bizony még valamikor március végén vehettem, ennek ellenére kutya baja sem volt és jobbkor nem is jöhetett volna!

Egy másik elfeledett hozzávaló is terítékre került, méghozzá az
invertcukor, melynek használatát már nagyon régóta toltam magam előtt. Olyan selymesre, mint ez a rebarbara sorbet, még egyik sem sikerült soha! Biztos vagyok benne, hogy ezt az invertcukornak köszönhetem. Az invertcukrot egy molekularész glükóz és egy molekularész fruktóz alkot, mely ebben a formában a mézben is megtalálható. Szacharózból állítják elő, úgy, hogy a reakció elindításához valamilyen savat használnak katalizátorként. A folyamat során a diszacharidok monoszachariddá alakulnak, vagyis a glükóz és a fruktóz közti kötés felbomlik, és szabad glükóz és fruktóz molekulák keveréke keletkezik. Szirup és krém (ún. hamis méz) formájában lehet vele találkozni, és ami a sorbet-kat illeti, igazi csodát művel velük!
Hozzávalók:
650 g rebarbara
130 g kristálycukor
70 g invertcukor
90 ml víz
2 narancs leve
csillagánizs

Vágjuk le a rebarbara két végét, majd szeleteljük 2 cm-es darabokra. Tegyük fel főni a narancslével és a csillagánizzsal, ha megpuhult pürésítsük, a csillagánizs nélkül! Főzzünk szirupot a cukrokból a vízzel, majd öntsük a püréhez és hagyjuk kihűlni. A munka nehezét pedig bízzuk a fagyigépre, ennek hiányában hagyjuk állni egy 50 percet, majd keverjük át és ezt ismételjük még meg legalább háromszor. Az invertcukor szirupot otthon is könnyedén el tudjuk készíteni, méghozzá úgy, ha kb. 1 kg cukorhoz 1 gramm citromsavat, vagy szalalkálit, vagy 10 ml citromlevet adunk hozzá és 20 percig forrni hagyjuk. Pontos recept (németül) itt.


6 comments:

Csibe said...

Szívesen elkanalazgatnám :)

Foodafok said...

Fantasztikus. Egy nagyobb menüsor közben, a gyomor pihentetése végett ajánlott fogyasztani. Vagy csak úgy, kettesben elnyalakodni.

Túry Amália said...

ohhh nagyon guszta! nálam is rebarbara vár feldolgozásra munka után :) a tálalás különösen tetszik!

chriesi said...

@Csibe: Még van egy kevés, amit el lehet kanalazgatni. :)

@Foodafok: Igen, mind a két verzió jól hangzik!

@Colors in the Kitchen: Nálam is van még egy adag! :)))

Raindrop said...

Tyű, de állati!
Van még rebarbara megfogom csinálni. A csillagánizst lehet kihagynám... nem annyira szeretem. Mit ajánlasz helyette?
Ja, és úúúgy irigyellek a fagyis kanaladért. :D

chriesi said...

@Csibe: Még van egy kevéske kanalzgatnivaló. :)

@Raindrop: Hagyd ki nyugodtan! Mehet bele egyébként narancshéj is, vagy egy nagyon kevés kardamom, esetleg fahéj, vagy egy csipet szegfűszeg, vagy akár csak hagyad a narancsot. Meg mindenképpen ellenőrizd, hogy elég édes-e ennyi cukorral nektek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...