Wednesday, May 25, 2011

Akácvirágos crema catalana

Nem arról van szó, hogy ezentúl csakis édességen élnénk, sőt ami engem illet én igazából szinte csak epret eszek lassan már két hete. Tegnap viszont megmaradt még néhány tojássárgája és ebben a melegben nem akartam semmi majonézes ételt csinálni, ezért egyetlen megoldás a desszert volt. Már évek óta kutattam akácfa után itt Svájcban, míg végre idén sikerrel jártam a Rajna partján. Ugyan mostanra már elvirágzott, de néhány héttel ezelőtt szorgoskodtam, és eltettem egy adag cukrot, főztem szirupot és kandíroztam néhány virágot. Gabriella blogját lapozgatva bukkantam rá a kandírozott akácvirágra, amit semmiképpen sem hagyhattam ki. Régebben már kandíroztam ibolyát, meg mindent, amit a környéken találtam, de azt kell mondanom, hogy az akác magasan veri mindegyiket. Igazi csemege és tegnap tökéletes díszként foglalt helyett az akácos crema catalana tetején.


A crema catalana spanyol, pontosabban katalán édesség, melyet tradicionálisan március 19-én Szent József tiszteletére készítettek. A spanyolok és a franciák között mind a mai napig tart a vita arról, hogy crème brûlée vagy a crema catalana született-e meg előbb. Mind a két nép
úgy tartja, hogy az egyik lopta el a másiktól aztán pedig átnevezte. Habár a két édesség nagyon hasonlít, hiszen mindkettő tetejét ropogós karamellréteg borít, mégis különböznek. A crema catalana ízesítésére fahéjat és citrom-, és narancshéjat használnak. Másik lényeges különbség, hogy a spanyol verziót akár tejszín elhagyása nélkül, csak tejből is készíthetjük, ezáltál könnyebb, mint francia rokona. Valamint, a crema catalana tűzhelyen készül keményítő hozzáadásával, míg a crème brûlée a sütőben keményítő nélkül. Az esti melegre való tekintettel nálam most a spanyol krém győzött üde citromos és akácos aromájával.



Hozzávalók:
500 ml tej
1 citrom reszelt héja
100 g akácvirág cukor
2 ek akácvirág szirup
4 tojássárgája
20 g kukoricakeményítő
porcukor


A tejet alacsony hőfokon főzzük fel a cukor 3/4 részével és a citromhéjjal. A maradék cukorral verjük habosra a tojássárgájákat, majd keverjük bele a keményítőt és a szirupot. Amint felfőtt a tej öntsük egy szűrűn keresztül a tojássárgájás masszához folyamatos kevergetés mellett. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre és melegítsük forráspontig, de vigyázzunk, hogy ne forrjon! Tegyük tálkákba és ha kihűlt rakjuk a hűtőbe legalábbb 2 órára. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral a tetejét és pisztollyal karamellizáljuk.

9 comments:

Piszke said...

Hmm, ez nagyon jó lehet!!!Idén mér nem fog belférni, de cukrot és szirupot jövőre biztos gyártok. Hacsak nem virágzik újra augusztusban az akás...

Reni said...

Isteni lehet!
Idén már nálam sem lesznek akácos finomságok, pedig nagyon terveztem, de nálam is majd jövőre :)

Csibe said...

Juj de jól hangzik!

Vianne said...

Bekukkantottam Hozzád! Hát, sok érdekes klassz dolgot készítesz!!! Visszajárogatok majd. Ez a desszert nagyon jól hangzik, sajnos az akác nálam is kimaradt, az ibolyát és az orgonát még épp elcsíptem.

Ottis said...

Gyönyörűek a fotók is, és a recept is ötletes!Chriesi,kérhetem, hogy a blogom linkjét írd át az újra :) Köszönöm előre is!

garlutti said...

Vigo Spanyolország .. Hello látogasson el a blog újra ... szeretem ezt a receptet krém catalana .. fantasztikusan néz ki ... szép képek .. köszöntjük MARIMI

chriesi said...

@Piszke: Finom és könnyebb mint a creme brulee.

@Reni: Nálam sem lesz több, nagyon kicsi volt a zsákmány. :)

@Csibe: Köszi!

@Vianne: Örülök neki! Köszi! :)

@Ottis: Persze, már el is van intézve. :)

@garlutti: Gracias!

Limara said...

Csodás, sajnos már lemaradtam az akác szerzonról, de mentettem magamnak a receptedet:)

chriesi said...

Levendula? ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...