Monday, November 1, 2010

Birsalma zselé

Egy dolog, amit nagyon szeretek a birsalmában, hogy az egész gyümölcsöt fel lehet használni, mondhatni az utolsó cseppig kiszorítani belőle mindent. Rengeteg fajta desszertet varálzsolhatunk belőle, de akár hús mellé is adhatjuk. Viszont semmiképpen se dobjuk ki a magházat és a héjat! Nagyon egyszerű módon csodálatos zselét tudunk készíteni belőle.


A birsalma, mondhatni ehetetlen részeit, tegyük fel főni annyi vízzel amennyi ellepi, és alacsony hőfokon addig főzzük míg piros lesz. De vigyázzunk, mert közben majd pótolni kell a folyadékot, hiszen ez a folyamat pár órát igénybe vesz.



Ezután egy konyharuhával kibélelt szűrűn szűrjük le, majd hagyjuk egy éjszakán át lecsöpögni. Másnap már csak annyi dolgunk van, hogy annyi cukorral, amennyi levünk van feltegyük főni. Addig főzzük, míg hideg vízbe cseppentve zselés állagot vesz fel. Töltsük üvegekbe és mehet a szárazdunsztba. Mint ahogy említettem végtelenül egyszerű és az eredmény pedig nagyon zamatos, és nem csak egy szelet kaláccsal finom, hanem akár diszítésre is használhatjuk.


9 comments:

Ottis said...

Ez nagyon tetszik és gyerekkoromban ettem ilyent úgy emlékszem.Eszembe jutattad hogy a birsalmasajtot beterveztem a idénra (közben megfelekeztem róla), na de majd most .-)

Puszedli said...

Jaj, ne! Ha ezt előbb tudtam volna..
Úgy látszik szereznem kell még egy kis birsalmát. Ezt egyszerűen nem hagyhatom ki!! :)

chriesi said...

@Ottis: Birsalmasajtot tervezek én is csinálni, csak hétvégén nem kaptam. Sosem ettem még, ezt a zselét is most csináltam először. :)

@Puszedli: Én is csinálok még egy adagot, egyszerűen muszáj, pedig tele a kamra mindenféle lekvárral. Az előbb meg láttam a tieid, hát azokat is meg kellene főzni! De azt hiszem hagyok jövőre is.

Csibe said...

Milyen szép csillogós :)
és nagyon jó ötlet, köszi!

chriesi said...

Örülök, hogy tetszik! :)

Garffyka said...

Már a fotó után is ínycsiklandó. Muszáj lesz beszereznem néhány birsalmát.
Egy kérdés: annyi cukorral, amennyi levünk van. Azaz minden dl lére 1 dkg cukor?

chriesi said...

@Garffyka: Igen pontosan . Bár felesleges méregetni, mehet az pohár alapon, vagyis ahány pohár lé, annyi pohár cukor. :)

Bor, só, meg a héja said...

Hű, ez a zselé nagyon izgalmas! Gyanítom, hogy sajtokkal is kitűnő.

chriesi said...

Ezt a gyanút alá tudom támasztani. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...